Mnogima se ne dopada
76

Kako je izgledao idejni projekt šetališta Sarajevski ćilim, a šta su građani dobilli

I. S.
Idejni projekt "Pješačka zona - Sarajevski ćilim" (Foto: T. S./Klix.ba)
Idejni projekt "Pješačka zona -Sarajevski ćilim"
Rekonstrukcija šetališta "Pješačka zona - Sarajevski ćilim" u Velikom parku u centru Sarajeva je završena, a mnogim građanima se ne dopada kako ono izgleda.
Iz Općine Centar ranije su naveli da će se kombinacijom raznih vrsta kamenih ploča i zelenila dobit će se efekat sarajevskog ćilima. Planirana je ugradnja vodilica za slijepe osobe te izgradnja javnog toaleta.

"Duž nove šetnice od najmodernijih materijala moguće je napraviti i umjetničke instalacije čija će praktična strana biti korištena za odmor šetača. U Malom parku bi, osim modernog rješenja tramvajske stanice, bilo moguća i izgradnja paviljona", navedeno je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Međutim, očigledno je da se izgled šetališta razlikuje od idejnog projekta. Mnogi građani su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo.

"Stavih i naočale, ali ja ćilim ne vidim. Ne znam zašto se uporno naziva sarajevski ćilim kad svi vidimo da to nije", "Meni ovaj tzv. sarajevski ćilim nekako više itison iz Elpija, ali eto, osvjetljenje je lijepo", neki su od komentara na Twitteru.

Općina Centar je za ovaj projekat obezbijedila sredstva u budžetu u iznosu od 1.650.000 KM. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić jučer je najavio otvaranje šetališta s naglaskom da će biti otvoreno u sezoni, u vrijeme kada glavnim gradom BiH prodefiluje veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva svijeta.