Njegova velika ljubav
99

Kako je izgledala Šantićeva Emina, žena kojoj je posvećena jedna od najpoznatijih sevdalinki

I. S.
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
"Emina" Alekse Šantića je jedna od najpoznatijih sevdalinki, a posvetio ju je svojoj velikoj ljubavi Emini Sefić-Koluder. Mnogi se pitaju kako je izgledala ta žena.

Njena fotografija je podijeljena na Facebook grupi Bosna i Hercegovina - foto enciklopedija, a ranije ju je objavila Eminina praunuka Alma Ferović-Fazlić, asistentica na predmetu Glas na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

"Emina" je inicijalno objavljena 1902. godine u beogradskom naučnom i književnom listu "Kolo", a šest godina kasnije ju je Šantić u izmijenjenoj verziji uvrstio u knjigu "Pjesme".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Emina Sefić-Koluder je rođena 1884. godine u Mostaru, a Šantić je bio prvi komšija njene porodice. Ona se udala za Avdagu Koludera s kojim je imala četrnaestero djece. Preselila se iz rodnog Mostara, a preminula je 1967. godine.

"Sinoć kad se vraćah iz topla hamama,

prođoh pokraj bašče staroga imama.

Kad tamo u bašči, u hladu jasmina

s ibrikom u ruci stajaše Emina", dio su stihova koji će zauvijek biti utakni u našu historiju.

"Eminu" su otpjevali mnogi - njena praunuka Alma Ferović-Fazlić, Himzo Polovina, Ibrica Jusić, Amira Medunjanin...

"Pjevala sam je često dok sam živjela u inozemstvu. To je jedna predivna porodična priča koju svi zajedno porodično njegujemo. Mnogim ljudima pa i strancima je interesantno čuti priču o lijepoj Emini i pjesniku Šantiću i, naravno, drago mi je kada me neko spomene u tom kontekstu", rekla je Ferović-Fazlić ranije razgovoru za Klix.ba.