Zanimljivosti
65

Kako je Ali G razgovarao s Boutros-Ghalijem: "Kako se kaže g**no na francuskom?"

Klix.ba
Nakon što je okončao svoj termin kao generalni sekretar UN-a, Boutros Boutros-Ghali okušao se u nizu drugih organizacija gdje je medijima postao dosta pristupačniji.

Radio je kao generalni sekretar La Francophonea, na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu te kao član Nacionalnog vijeća Egipta.

Među ljudima koji su s Boutros-Ghalijem htjeli dobiti nekoliko minuta vrijednog vremena u obliku intervjua našao se i britanski glumac Sacha Baron Cohen koji je svojevremeno utjelovljivao neponovljivog Ali G-a.

Ali G je bio poznat po specifičnom ponašanju i postavljanju neprimjerenih pitanja, a to nije zaobišlo ni nekadašnjeg prvog čovjeka Ujedinjenih nacija.

"Da li je Disneyland u UN-u?" ili "Kako se kaže g**no na francuskom?" samo su neka od pitanja koja je Ali G postavio nekadašnjem generalnom sekretaru UN-a 2003. godine.

Podsjećamo, Boutros-Ghali umro je u utorak u 94. godini. Bio je šesti po redu generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1. januara 1992. do 31. decembra 1996. Embargo na oružje i veliki broj zločina tokom rata u BiH dogodili su se kao direktna posljedica neodgovornosti UN-a prema BiH.