Pogledajte fotografije
13

Kako izgleda proljeće u Sarajevu: Procvjetalo cvijeće i behar donijeli su boje u grad

N. O.
Proljeće u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
Proljeće u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
Nakon nekoliko dana promjenljivog vremena pa čak i snijega koji je jučer padao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, procvjetalo cvijeće i behar potvrđuju da nam je stiglo proljeće.

Kalendarski je proljeće stiglo 20. marta, a procvjetalo cvijeće u sarajevskim parkovima te behar koji krasi drveće uz ulice nagovještavaju ljepše vrijeme i više temperature.

Počev od maslačaka, tratinčica, ljubičica, visibaba i zelene trave, djeluje da je grad konačno oživio i "dobio boju" nakon sive zime, smoga i snijega u Sarajevu.

Drveće koje krasi glavne gradske prometnice, kao i Vilsonovo šetalište, je probeharalo te pomaže "proljetnom raspoloženju" uprkos stalnim promjenama vremena.

Proljeće u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
Proljeće u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)

Naime, ovaj period je u narodu poznat kao "babine huke" kad se tokom dana smjenjuju vremenske prilike te je tako u Sarajevu jučer zabilježeno posebno promjenljivo vrijeme kada se naizmjenično smjenjivalo sunce pa kiša i snijeg, uz jak i hladan vjetar.

Prema vremenskoj prognozi u narednim danima na planinama će se vratiti sniježne padavine, dok će u većem dijelu Bosne i Hercegovine biti pretežno oblačno vrijeme, a u nekim mjestima je moguća i kiša.