Uživo prijenos na FTV
10

Kako će izgledati doček Nove godine u Sarajevu: Pored koncerata, legendarni glumac priprema poseban program

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grad Sarajevo intenzivno radi na organizovanju dočeka nove 2024. godine, a kako su za Klix.ba kazali iz Gradske uprave, sve aktivnosti su u velikoj mjeri finalizirane. Ističu da činjenica da je poništen pregovarački postupak za organizaciju dočeka, neće dovesti u pitanje spektakl.

Naime, pregovarački postupak nije prošao s obzirom na to da pravno lice, koje jedino ima pravo na prijavljivanje na javni poziv s obzirom na to da zastupaju bendove koji će nastupiti, nisu dostavili dva potrebna dokumenta.

"Pored toga što se intenzivno radi na kreativnim i programskim aktivnostima, uprava Grada Sarajeva mora poštovati zakonske procedure, no to i dalje ne dovodi u pitanje spektakl na koji su građani i turisti u Sarajevu navikli za 31.12.", potvrdili su za Klix.ba.

Kako je ranije i najavljeno, bendovi Letu štuke, Bombaj štampa, Zabranjeno Pušenje i Crvena Jabuka su se dogovorili s Gradskom upravom o angažmanu za doček nove 2024. godine, a osim ove četiri muzičke grupe, planiran je i poseban program.

Kako će izgledati doček 2024. u Sarajevu

Organizatori će, osim dobro poznatih bendova, pripremiti i jedinstven audio-vizuelni događaj pod nazivom "Sarajevska priča". Scenarij za doček nove 2024., kako nezvanično saznajemo, piše bh. glumac Zenit Đozić, a osim njega učestvovat će i drugi članovi popularnih Nadrealista.

Zamišljeno je da scenarij čine novi skečevi, koji će biti unaprijed snimljeni i tokom večeri puštani na led ekranima, postavljenim duž Titove ulice te "živi", humoristički performansi na sceni, koji će biti igrani između nastupa bendova.

S obzirom na to da je Grad zabranio organizaciju vatrometa povodom Nove godine, odbrojavanje do ponoći i proslava ulaska u novu godinu, bit će upriličena na novi i zanimljiv način, a Sarajlije u novu 2024. neće uvesti samo jedna osoba. Muzičari spremaju poseban scenarij i muziku za taj čin, stoga se očekuje vrlo zanimljivo i autentično dočekivanje ponoći.

Osim toga, gradski vijećnici su tražili i da Grad podrži novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije, koji će biti održan u Narodnom pozorištu u Sarajevu, prema uzoru na svjetske i evropske filharmonije. No, taj koncert će najvjerovatnije biti prenošen i ispred Vječne vatre do početka programa, te na trgu Susan Sontag ispred NPS.

Prijenos dočeka nove 2024. ispred Vječne vatre bit će na FTV-u

Program Sarajevske filharmonije, kao i kompletan gradski program ispred Vječne vatre koji počinje u 21 sat, bit će prikazivan i na televiziji, odnosno sam program će biti prilagođen televizijskom. To znači da će i svi oni koji ne budu u Titovoj ulici 31. decembra, imati priliku da prate ovaj jedinstven događaj ispred svojih malih ekrana, na Federalnoj televiziji, koja će ispred Vječne vatre biti sa 10 kamera.

Kako će zapravo događaj u potpunosti izgledati bit će predstavljeno na press konferenciji u narednom periodu. Na konferenciji je planirano da prisustvuju frontmeni bendova i autori projekta.

Iz Gradske uprave su za Klix.ba istaknuli da finaliziraju "radnje koje su pokrenute na vrijeme, a tiču se svih tehničkih, organizacionih radnji, dogovora sa policijom, komunalnim preduzećima kao i firmama koje pružaju usluge javnog gradskog saobraćaja, kao i izbor tehničkog organizatora.

"Akcenat je na besprijekornoj organizaciji i sigurnosti svih posjetilaca kako bi se omogućio potpuni i jedinstveni ugođaj za javni doček", kazali su iz press službe Gradske uprave.