Zanimljivosti
735

Kad se priroda poigra: Pogledajte kako sada izgleda plaža Zlatni rat na Braču

Klix.ba
Foto: Frane Marinković
Foto: Frane Marinković
Poznata bračka plaža, Zlatni rat, na zanimljiv je način promijenila svoj izgled, uslijed snažnih vjetrova zapadnih smjerova.

Zlatni rat je vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote, jedan je od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma. Plaža je posebna i po tome što mijenja oblik i položaj, ovisno o vjetru koji puše.

Jedna od najljepših jadranskih plaža, Zlatni rat u Bolu, ljepotom osvaja u svakom dijelu godine, a posljednjih nekoliko dana izaziva pažnju. Naime, zbog dvodnevne dominacije zapadnih vjetrova, posebno tramontane, poznata bračka plaža promijenila je svoj izgled, piše Dalmacijanews.hr.

Posebno jaka tramontana puhala je tokom četvrtka na cijelom srednjodalmatinskom akvariju. U Bolu su olujni udari prelazili 70 km/h, na Palagruži 80 km/h, a u višim predjelima Visa udari su prelazili 100 km/h. Sada je Zlatni rat svoj vrh "zakrivio" prema istoku, prilagođavajući se tako smjeru vjetra, odnosno strujanjima mora.

Stanovnici Bola kažu da postoji mogućnost, ukoliko zapadno strujanje potraje dovoljno dugo, da dođe do daljnjeg zakrivljenja vrha plaže, pa da na taj način u sredini nastane i malo "jezerce". Promjena oblika Zlatnog rata prirodna je pojava, stoga nema razloga za zabrinutost.