Zanimljivosti
0

Južna Afrika: Otrovom i bojom protiv lovokradica

Klix.ba
Južnoafrički rezervat poduzeo je radikalne korake trovanja rogova nosorozima, kako bi ljudi riskirali da se razbole ukoliko ih konzumiraju.

Rezervat Dinokeng Game u Gautengu počeo je u rogove nosoroga ubrizgavati mješavinu paraziticida i neizbrisive roze boje, kako bi odbili lovokradice.

Konzumiranje ovih rogova dovodi do mučnine, bolova u stomaku i dijareje. Boja se može otkriti na aerodromskim skenerima čak i kada je rog samljeven u prah.

Još nijedan nosorog nije ubijen u ovom rezervatu otkako je otvoren u septembru 2011. godine, dok su u drugim dijelovima Južne Afrike lovokradice ubile više od 200 nosoroga samo ove godine. Razlog krivolova na nosoroge leži u velikoj potražnji za njegovim rogovima na Dalekom istoku, gdje se njihov prah smatra specijalitetom i dijelom tradicionalne medicine.

"Roza boja je ona ista koja se koristi za novčanice, a mi je koristimo kako bi se rogovi mogli identificirati", kaže Adri van der Veer, predsjednik zemljoposjednika Dinokenga.

Tehniku je razvio Charles van Niekerk, veterinar i zemljoposjednik u Dinokengu.

"Kao dodatak sigurnosnim mjerama, stavljamo i mikročip u rog životinje, kako bismo mogli pratiti njihovo kretanje. Do sada je ova operacija obavljena na 200 nosoroga i nijedan od njih nije ubijen", kaže Van der Veer.

Ovaj program nije jeftin, ali uprava rezervata je sigurna da će privući više sponzora za projekt i već planiraju proširenje na još 40 hiljada hektara u narednoj godini.

Uprava rezervata ne želi reći koliko se nosoroga nalazi u rezervatu, ali navode kako se radi o prvom mjestu u provinciji Gauteng, gdje "velika petorka" (lav, slon, nosorog, leopard i bufalo) obitava bez ikakve opasnosti.

Vlada Južne Afrike saopćila je u aprilu da su lovokradice ove godine ubile 203 nosoroga, od toga 145 samo u Parku Kruger.