Na njegov rođendan
7.4k

Josip Broz Tito je 1972. ugostio kraljicu Elizabetu: Igrali su golf i zajedno jeli narandžu

N. V.
Kraljica Elizabeta II i Josip Broz Tito
Kraljica Elizabeta II i Josip Broz Tito
Josip Broz Tito je davne 1972. godine ugostio u Beogradu britansku kraljevsku porodicu prilikom čega je čak tražio i da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora kako bi mogla mirno da spava, no takva odluka njoj se nije svidjela.

Ujutru kada je ustala, kraljica se požalila da je zvuk žaba smiruje i nedostaje joj pa je Tito izmijenio naredbu o hvatanju žaba.

Inače, to je bila prva kraljičina posjeta komunističkoj zemlji na istoku Evrope zbog čega je u zapadnim medijima naišla na kritike. Tito je zatražio tada lični susret s kraljicom povodom svog 80. rođendana, što je ona prihvatila i na dva dana došla zajedno sa princom Filipom i princezom Anom.

Druženje kraljice Elizabete II i Josipa Broza Tita
Druženje kraljice Elizabete II i Josipa Broza Tita

Gestom je pokazala da različite politike nisu barijera za međunarodno prijateljstvo, a njeno ponašanje u Beogradu prihvaćeno je kao vrlo neobično i opušteno. Naime, ona je tada sa Titom igrala, golf, dijelila vozilo, čak i zajedno jela narandžu. To je neuobičajen i zanimljiv trenutak s obzirom na to da je kraljica poznata po tome da rijetko jede pred kamerama i ne odobrava to, ali je Tita srdačno ponudila voćem koje je jela.

Novinska agencija AP je na YouTube kanalu postavila snimak tadašnje posjete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao tadašnji događaj.

Kraljica Elizabeta II je inače preminula danas poslijepodne, potvrdila je to Buckinghamska palata. Njena porodica je stigla u Škotsku odmah nakon što su ljekari izrazili zabrinutost za njeno zdravlje.