|

John McAfee: Nevjerovatna životna priča čovjeka koji je osmislio poznati antivirus

John McAfee: Nevjerovatna životna priča čovjeka koji je osmislio poznati antivirus
20
Klix.ba
24.7.2015. u 11:52
31
komentara
20

dijeljenja
John McAfee je enigma i u tome se svi slažu. To je čovjek koji je napravio jednu od najuspješnijih kompanija za izradu antivirusnih programa, a njegov život učinio ga je legendom.


Rođen je 1940-ih u Velikoj Britaniji, ali je odrastao u Virginiji gdje su se njegovi roditelji preselili.

Kada je imao 15 godina njegov otac je počinio samoubistvo i taj će događaj ostaviti veliki trag u njegovom životu.

McAfee upisuje Roanoke College, a njegov prvi posao bio je dostava novina.

U svijet kompjutera ulazi 1960-ih, a od prvih dana se počinje opijati i intenzivno koristiti droge.

Početkom 1970-ih seli se u Silikonsku dolinu, gdje radi za različite kompanije, uključujući i NASA-u. Do 1983. godine, prema vlastitom priznanju, dnevno je pio litar žestokog pića te je redovno šmrkao kokain. Te godine konačno je odlučio zatražiti pomoć.

Kada je 1986. zabilježen prvi slučaj napada virusa na kompjuter, McAfee je odlučio pokrenuti vlastitu kompaniju koja bi uzvratila udarac.

Već do kraja 1980-ih njegova kompanija je zarađivala pet miliona dolara godišnje, a njihov antivirus koristile su neke od najmoćnijih kompanija na svijetu.

Zahvaljujući virusu Michelangelo i antivirusnim programima koje je napravio McAfee početkom 1990-ih postaje još uspješniji.

No, već 1996. prodao je svoj udio u kompaniji koju je osnovao i koja je ponijela njegovo ime. Zaradio je oko 100 miliona dolara te je nastavio raditi na projektima koji nikada nisu bili poznati u javnosti.

Ekonomska kriza 2008. pogodila je i njega, tako da mu je bogatstvo sa 100 miliona "palo" na samo četiri miliona dolara.

Nakon toga odlučio je rasprodati svoju imovinu te se preseliti u Belize.

Tu se počinje sve čudnije ponašati vjerujući da ga stalno nadziru i prate.Punih šest mjeseci svaki dan je odlazio u jedan lokalni bar i mahnito gledao ljude koji ulaze i izlaze.

U fokus javnosti ponovo je dospio 2012. kada je ubijen njegov susjed, a zbog sumnje da je on ubica saslušavala ga je i policija. Nakon inicijalnog ispitivanja bježi, ali je uskoro uhvaćen u Gvatemali.

Godinu kasnije ponovo je dospio u fokus javnosti nakon što je objavio bizarni video o tome kako pobrisati antivirus McAfee, a na snimku je okružen oružjem, drogom i nepoznatim ženama.

Trenutno živi u Oregonu te ponekad na svom blogu piše o sigurnosti, špijunaži, slobodi...
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...