Na Dolac Malti
706

Jež u Sarajevu postao dio horizontalne signalizacije, iscrtali mu bijelu liniju preko leđa

N. C.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sarajevskom naselju Dolac Malta uočen je tužan prizor u kojem je nastradao jež, no to nažalost ne bi bilo neobično da jež nije postao dio horizontalne signalizacije na kolovozu.

Radnici koji su iscrtavali horizontalnu signalizaciju na kolovozu u naselju Malta nacrtali su liniju i na ježu koji je prethodno zgažen. Tako je jež postao dio horizontalne signalizacije u Sarajevu.

Nije poznato da li jež ranije zgažen ili ga je pregazila mašina za iscrtavanje, ali je sasvim sigurno da ga nisu sklonili prije nego što su krenuli s iscrtavanjem, nego je linija napravljeno preko ježa.

Tokom ljetnih dana često na cesti možete vidjeti zgaženog ježa naročito u gradskim sredinama. Ježeve zbog njihove veličina vozači često ne primijete te tako bivaju zgaženi.

Međutim, iako vozila često pregaze ježeve sigurno do sada niste vidjeli ježa koji je postao dio linije na kolovozu. Na fotografiji se vidi da su radnici ostavili ježa da stoji kao dio bijele linije.

Ova bodljikava mala stvorenja svima su draga, iako ih ne možemo pripitomiti i mazit kao mačke i pse, ali im se obradujemo naročito kada ih vidimo nakon duge zime jer nam oni budu prvi znak da dolazi toplije vrijeme.