Jevrejki priznat rekord postavljen 1936.

F
FENA
24.11.2009. u 19:38
0
4
Jevrejki priznat rekord postavljen 1936.
0
Jevrejki priznat rekord postavljen 1936. Foto: AP
Gretel Bergmann je njemačka sportistica jevrejskog porijekla, koja je 1937. godine emigrirala u Sjedinjene Države. Razlog za emigraciju je bila nacionalna diskriminacija koju je u to vrijeme provodila nacistička Njemačka u svim oblastima života, pa i sportu.
Gretel Bergmann je 1936. godine postavila državni rekord Njemačke u skoku u vis, preskočivši 1.60 metara, ali joj nacističke vlasti nisu priznale taj rezultat i zabranile su joj da se natječe na Olimpijskim igrama koje su te godine održane u Berlinu.

Danas, 73 godine nakon toga, Atletski savez Njemačke donio je odluku da se Gretel Bergmann prizna rekord i da se, sada već 95-godišnja Amerikanka upiše u njemačku Kuću slavnih sportista,navodeći pri tom da su svjesni činjenice da Gretel Bergmann od toga neće imati prevelike koristi, da je nepravda učinjena i ne može se popraviti, ali da ovakvu odluku donose kao simboličan gest koji će za nju ima ti moralni značaj.

"Znamo da ovo nije prava nadoknada, već samo pravedan čin i simboličan gest poštovanja prema Gretel Bergmann", izjavio je počasni predsjednik njemačkog saveza Theo Rous, prenijeli su njemački elektronski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: