{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jevrejki priznat rekord postavljen 1936.

F
24.11.2009. u 19:38
0
4
Jevrejki priznat rekord postavljen 1936.
0
Jevrejki priznat rekord postavljen 1936.
Foto: AP
Gretel Bergmann je njemačka sportistica jevrejskog porijekla, koja je 1937. godine emigrirala u Sjedinjene Države. Razlog za emigraciju je bila nacionalna diskriminacija koju je u to vrijeme provodila nacistička Njemačka u svim oblastima života, pa i sportu.
Gretel Bergmann je 1936. godine postavila državni rekord Njemačke u skoku u vis, preskočivši 1.60 metara, ali joj nacističke vlasti nisu priznale taj rezultat i zabranile su joj da se natječe na Olimpijskim igrama koje su te godine održane u Berlinu.

Danas, 73 godine nakon toga, Atletski savez Njemačke donio je odluku da se Gretel Bergmann prizna rekord i da se, sada već 95-godišnja Amerikanka upiše u njemačku Kuću slavnih sportista,navodeći pri tom da su svjesni činjenice da Gretel Bergmann od toga neće imati prevelike koristi, da je nepravda učinjena i ne može se popraviti, ali da ovakvu odluku donose kao simboličan gest koji će za nju ima ti moralni značaj.

"Znamo da ovo nije prava nadoknada, već samo pravedan čin i simboličan gest poštovanja prema Gretel Bergmann", izjavio je počasni predsjednik njemačkog saveza Theo Rous, prenijeli su njemački elektronski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: