Zanimljivosti
0

JeSuisParis je najviše korišteni hashtag na Twitteru u 2015. godini

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Korisnici društvene mreže Twitter u 2015. godni najviše su tweetali o terorističkom napadu u Parizu koji se dogodio 13. novembra. Pod hashtagom #JeSuisParis korisnici Twittera su se solidarisali sa žrtvama terorističkog napada.

Hashtag #JeSuisParis kojim su korisnici Twittera podsjećali na teroristički napad u Parizu i iskazivali podršku francuskom narodu je najčešće komentarisana tema na Twitteru. Na drugom mjestu u 2015. godini na Twitteru se najviše komentarisalo pod hashtagom #BlackLivesMatter, kojim su građani upozoravali na problem diskriminacije crnaca u SAD-u i odnosa policije prema njima.

Na trećem mjestu najčešće komentarisanih tema i dešavanja je hashtag #MarriageEquality i #LoveWins. Riječ je o legalizaciji istospolnih brakova u SAD-u i Irskoj, o čemu su korisnici Twittera također veoma mnogo tvitali.

Najveća izbjeglička kriza nakon Drugog svjetskog rata koja se dešava u Evropi bila je također povod za komentarisanje korisnika Twittera. Pod hashtagom #RefugeesWelcome iznosili su svoje stavove i prijedloge na koji način bi trebalo riješiti izbjegličku krizu.

Popularan hashtag bio je i #IStandWithAhmed kojim su korisnici Twittera davali podršku dječaku Ahmedu Mohammedu koji je u Teksasu uhapšen jer je uprava škole smatrala da je umjesto školskog sata napravio bombu.

Osobe koje na Twitteru imaju najviše pratilaca su pjevačica Katy Perry sa 78,3 miliona pratilaca, zatim Justin Bieber sa 70,5 miliona i Taylor Swift sa 66,7 miliona pratilaca.