Spoj humora i apsurda
0

Jeste li čuli za "Skibidi Toilet": Bizarna YouTube serija koju najviše voli Alfa generacija

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Za sve roditelje koji imaju djecu mlađu od 14 godina, naziv "Skibidi Toilet" sigurno zvuči jako poznato.

Čak je Kaspersky studija u okviru programa sigurnosti djece 2023. godine otkrila da su serije ovih videosnimaka bile najgledanije u sferi crtanih filmova.

Video "Skibidi Toilet" je prvi put objavljen 7. februara 2023. godine i ima više od 164 miliona pregleda, dok ostali videosnimci broje više od 250 miliona pregleda.

Možda starijim generacijama ovo ne znači mnogo, ali mlađi su jako upoznati s brojkama o popularnosti kada kanal ove igrice ima 41 milion YouTube pretplatnika i preko 16 milijardi pregleda.

Skibidi Toilet je novi hit među mladima u svijetu. Ustvari, radi se o animiranoj video seriji koju je kreirao gruzijski animator Aleksej Gerasimov.

Radnja prikazuje distopijski svijet u kojem "Skibidi toaleti", odnosno mobilni toaleti s ljudskim glavama iskaču iz činija, ratuju sa humanoidima koji imaju zvučnike, kamere i televizore za glave.

Karakteristike likova koji najviše "nalikuju ljudima" su izobličeni i često djeluju na zbunjujuće ili nasilne načine, što nekim gledaocima može otežati gledanje.

Ukupno ova serija ima više od 72 epizode, od kojih su neke postavljene u više dijelova.

Skibidi sindrom kao moralna panika

Generacija Alfa je najveći obožavatelj ove videoserije. Za one koji nisu znali: u ovu generaciju spadaju djeca rođena nakon 2012. godine.

Glavni razlog zašto su videosnimci toliko privlačni mlade jeste kombinacija bezobraznog humora i apsurda.

Nije to ništa novo: ista vrsta "otkačenog sadržaja" bila je popularna i kod generacije Z i milenijalaca. Samo zamislite dječje programe na Cartoon Networku 90-ih i ranih 2000-ih godina.

Ipak, bitna stvar za roditelje je da znaju da su epizode Skibidi Toileta nasilniji nego što je sadržaj ovih crtanih ikada bio.

Neki sajtovi za roditelje upozoravaju na takozvani "Skibidi toaletni sindrom", dok ruske vlasti navodno istražuju seriju zbog njenog "štetnog efekta" na djecu.

Napomenimo da uznemirujući stil animacije ove serije, zbog prikaza rata i nasilja, može biti uznemirujući za neku djecu te odrasle.

Neke nadzorne organizacije tek trebaju objaviti odluku o prikladnosti ove serije za djecu.

Termin "Skibidi sindrom" se odnosi na uvjerenje izraženo na društvenim mrežama da je serija štetna za djecu i da negativno utječe na njihovo ponašanje i razvoj.

The Guardian je to nazvao "moralnom panikom", ali su roditelji na Redditu napisali kako je serija utjecala na njihovu djecu na način da se plaše korištenja toaleta. Čini se da mlađa djeca mogu biti posebno ranjiva i zbunjena sadržajem.

Ako ste zabrinuti zbog izlaganja vašeg djeteta seriji na mreži, razmislite o korištenju aplikacije YouTube Kids koja ne uključuje pristup Skibidi toaletu.