Vole kada dom odiše čistoćom
148

Jedna od tri žene potajno uživa u kućanskim poslovima

Klix.ba
Tokom najnovijeg istraživanja, mnogo žena je reklo da vole čistiti kuću, jer im to daje osjećaj zadovoljstva. Zbog toga se osjećaju bolje i u slučaju iznenadne posjete.

Međutim, skoro pola ih je izjavilo da u čišćenju uživaju tajno i da to nikada ne bi rekle svom partneru.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 žena, prenosi Daily Mail.

"Sve je više zabluda kada je u pitanju čišćenje kuće. Ženama čišćenje pruža zadovoljstvo. To je jedna vrsta terapeutske rutine, koja daje osjećaj kontrole. Osjećaj da su nešto postigle je važan faktor za dobrobit svake osobe", kazala je psihologinja Jane McCartney.

Prema rezultatima istraživanja, usisavanje, zatezanje i brisanje površina su tri kućna posla u kojima žene najviše uživaju. Čišćenje šporeta, WC školjke i peglanje su poslovi koje najviše mrze.

Kućne poslove, koji zahtijevaju previše vremena, previše truda ili koji su opisani kao odvratni, žene najčešće prepuštaju svojim partnerima. Žene vole raditi samo poslove poslije kojih se može primijetiti razlika u čistoći.

Ženama je prioritet postići da kuća odiše čistoćom. Skoro 75 posto ispitanih je priznalo da bi nekoga kome kuća ne miriše lijepo posmatrale u negativnom svjetlu.

Prema istraživanju, svaka od ispitanih žena je sedmično u prosjeku provodila nešto više od četiri sata čisteći kuću.