Bass Pro Shops
21

Jedna od najviših piramida na svijetu nalazi se u Memphisu i prate je glasine da je ukleta

Klix.ba
Foto: Bass Pro Shops
(Foto: Bass Pro Shops)
Ljudi iz cijelog svijeta putuju u Egipat kako bi vidjeli piramide, dok Amerikanci koji žele vidjeti jednu od najvećih piramida na svijetu ne moraju uopće napuštati zemlju, mogu jednostavno otići u Tennessee, gdje se nalazi Bass Pro tržni centar.

Velika američa piramida, visoka više od 97.8 metara, ponovo je otvorena 2015. godine, nakon što nije radila skoro deset godina. Piramida od 32 sprata, između ostalog, ima baru u zatvorenom, kuglanu i akvarijum.

Zgrada je otvorena 1991. godine, a njena igradnja je trajala dvije godine i koštala je 68 miliona dolara. S visinom većom od 97,8 metara, zgrada u Tennesseeju je nešto manja od piramide u Gizi koja je visoka nešto više od 146,7 metara. Rangirana je među deset najviših piramida na svijetu. Prvobitno je bila korištena kao prostor za manifestacije te kao sportska arena, koja je ujedno bila dom univerzitetske košarkaške ekipe Memphisa i Memphis Grizzliesa. Međutim, kada se u blizini otvorio FedExForum, košarkaške ekipe su napustile piramidu i ona je počela propadati. Memphis se borio da pronađe kompaniju koja je voljna i sposobna iskoristiti ogromnu zgradu, nudeći je svima, od Six Flagsa do Disneyja. Lokalno stanovništvo je čak smatralo da je piramida ukleta te da se na njenom vrhu nalazi kristalna lobanja. Prema mitu, lobanja je bila uznemirena zbog čega je piramidu godinama pratila loša sreća.

Nakon godina glasina i nagađanja, Bass Pro je 2015. godine u piramidi otvorio veliki trgovinu u kojoj se prodaje ribarska oprema te oprema za lov. Posjetioci mogu prespavati u Big Cypress Lodgeu, hotelu sa 103 sobe. Piramida ima i promatračku palubu i ako platite 10 dolara možete se popeti na 28. sprat i uživati u pogledu na Memphis. Sada se uglavnom koristi za održavanje ribolovnih turnira i drugih događaja.

S obzirom da je kompanija Bass Pro objavila da je u drugoj godini poslovanja ostvarila prodaju od 46,7 miliona dolara, čini se piramidu ipak ne prati prokletstvo, piše Bussines Insider.