Istraživanja
0

Jedanaesta najtoplija godina u evidenciji od 150 godina

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ova je godina na putu da postane 11. najtoplija u evidenciji koja obuhvaća više od 150 godina, po znanstvenicima iz Meteorološkog ureda Velike Britanije i University of East Anglia.

Globalna prosječna temperatura prema bazi podataka HadCRUT3 za januar-oktobar 2011. bila je 14,36 stepeni Celzijevih, što je 0,36 stepena iznad dugoročnog prosjeka za razdoblje 1961-1990., prenose mediji.

Najnoviji podaci iz HadCRUT3 zapisa potvrđuju one koji su već objavili NASA, NOAA i druge agencije.

Godina 2011. postavlja se u vrh prema podacima o temperaturama koji idu unazad do 1850., te potvrđuje nastavak dugoročnog trenda globalnog zatopljenja.

Globalne temperature blizu površine, koje prikuplja HadCRUT3, u svakom su sljedećem desetljeću nakon 1950. toplije nego u prijašnjem, a 2010. bila je jedna od najtoplijih pojedinačnih godina u evidenciji.

Peter Stott, stručnjak Meteorloškog ureda za praćenje klime, izjavio je da smo ove godine vidjeli vrlo upornu i jaku klimatsku pojavu La Ninu, koja donosi hladniju vodu na površinu Tihog oceana.

"To ima globalni utjecaj na vrijeme i temperature, te je jedan od ključnih razloga zašto ova godina nije tako visoko na ljestvici temperatura kao 2010.", kazao je za TV mrežu Fox News.

Phil Jones, direktor Odjela za klimatska istraživanja na University of East Anglia, rekao je da se zbog prirodne varijabilnosti ne očekuje da svaka godine bude toplija nego prošla, ali je dugoročni trend jasan.

"HadCRUT3 podaci, uz potporu drugih evidencija, jedan su od pokazatelj koji daju nepobitne dokaze da je klima toplija", rekao je Jones.

Konačni podaci za cijelu 2011. bit će dostupni u martu 2012. godine.