Zanimljivosti
11

Javnosti predočeno 130.000 stranica izvještaja o fenomenu NLO-a

Klix.ba
Čak 130.000 stranica 22 godine duge studije o fenomenu NLO-a, koju je sprovela američka vojska, sada je dostupno javnosti.
Crtež iz jednog od izvještaja
Crtež iz jednog od izvještaja

Iscrpno istraživanje pojave neidentificiranih letećih objekata (NLO) počelo je 1947. godine pod nazivom "Project Sign", kasnije je preimenovano u "Project Grudge", a danas je poznato po svom trećem imenu "Project Blue Book".

Istraživanje je okončano sa nekoliko hiljada svjedočanstava o NLO-ima, a napokon je završeno 1969. godine, kada je zaključeno da pojava ne predstavlja opasnost za sigurnost države, da nije riječ o 'naprednoj tehnologiji' te da se ne radi o letjelicama vanzemaljskog porijekla. Istražitelji su kao razlog za ove zaključke istakli jednostavno nepostojanje jasnih dokaza.

Ipak, od 12.618 registrovanih svjedočanstava NLO-a, njih 701 ostalo je označeno kao "neidentificirano", što ukazuje da pojedinosti događaja nisu rasvijetljene u cijelosti.

Jedan od izvještaja svjedočanstva
Jedan od izvještaja svjedočanstva

Robert Friend bio je direktor projekta od 1958. do 1963. godine, a 2012. godine istakao je mišljenje kako je istragu o pojavi NLO-a trebao voditi tim naučnika, a ne američka vojska.

"Kada sam preuzeo program preporučio sam da NLO-i budu podvrgnuti naučnom istraživanju i analizi", rekao je Friend.

Dugi niz godina "Project Blue Book" bio je deklasificiran, ali položen na mikrofilmu u Washingtonu, koji se mogao analizirati samo pomoću projektora. Sada, zahvaljujući pritisku javnosti, projekat je dostupan putem interneta bez potrebe za plaćanjem

NLO