"Ponosno zajedno"
74

Javne ličnosti podržale četvrtu Bh. povorku ponosa: Prostor u kojem živimo pripada svima nama

I. S.
Screenshot: Instagram/bh.povorkaponosa
Screenshot: Instagram/bh.povorkaponosa
Četvrta Bh. povorka ponosa održat će se 24. juna u Sarajevu, a podršku LGBT zajednici pružile su i neke naše javne ličnosti.

Tema ovogodišnje povorke je savezništvo. Organizatori su naveli da o ovoj temi govore svake godine zato što je pitanje savezništva i podrške u samoj srži borbe za ljudske prava, odnosno borbe za bolji položaj života bilo koje diskriminisane grupe u društvu.

Naveli su i da savezništvo i zajedništvo ne znači samo deklarativno podržati nešto nego pripadati zajednici i solidarno raditi za njenu dobrobit.

"Savezništvo boji naše živote bojama empatije, solidarnosti, podrške i razumijevanja. Raduje nas vidjeti da se krug naših saveznika i saveznica širi te da je važnost ovog pitanja prepoznata u brojnim sferama našeg života. Ponosno zajedno", napisali su.

Neke javne ličnosti učestvovale su snimanju kampanje za Bh. povorku ponosa te objasnile zbog čega podržavaju LGBT zajednicu.

"Zajedno zato što prostor u kojem živimo pripada svima nama jednako", kazao je glumac Boris Ler.

Njegova kolegica Mona Muratović navela je: "Zato što nas djeca gledaju. Zato što svako dijete mora da se osjeti sigurno u svojoj seksualnoj orijentaciji, kakva god ona bila."

Reditelj Dino Mustafić naveo je da smo svi mi skupa jedna zajednica i jedno društvo. U kampanji učestvuju i Jasna Žalica, Minja Huseinović, Ivan Hrkaš, Nikola Vučić, Denis Džidić...