Zanimljivosti
0

Japanski policajac izbo se nožem kako bi izbjegao rad

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski policajac očajan zbog dugog radnog vremena i radnih vikenda već dva mjeseca izbo se nožem u stomak kako bi dobio slobodne dane, saopćila je policija u ponedjeljak.

Četrdesetčetverogodišnji policajac izbo se nožem u sjeverozapadnom Japanu 23. maja, ali je izjavio policiji da je bio napadnut, izazivajući istragu pokušaja ubistva, navodi policija prefekture Ishikawa u saopćenju, javio je AP.

Istražitelji su postali sumnjičavi prema njegovoj priči kada nisu mogli pronaći dokaze o bilo kome ko odgovara opisu navodnog napadača koje je on predočio, saopćio je policijski portparol koji je tražio da ostane anoniman, pozivajući se na politiku policijske službe.

Sumnje su također porasle jer je policajac čekao otprilike sat vremena prije nego što je prijavio navodni napad, kazao je portparol. Njegove rane nisu opasne po život.

Policajac, čije ime nije objavljeno, bio je nadležan za pomoć u katastrofi nakon zemljotresa od 25. marta u tom području u kojem je poginula jedna osoba, povrijeđeno je više od 300 i uništeno je više od 14.800 kuća.

"On je postao veoma zaposlen, osjećao se kao da se ne može baviti poslom koji mu je dodijeljen da radi i osjećao je da ga taj rad opterećuje", izjavio je policijski portparol.

Policajac je priznao da se sam izbo nožem nakon otpuštanja iz bolnice 31. maja, kazao je portparol. Slučaj je sada pod istragom kao slučaj podnošenja lažnog izvještaja, navođenja pogrešnih činjenica.

Japanski radnici često se suočavaju s dugim radnim vremenom i s vikendima koji im pružaju malo ili nimalo odmora, a često moraju dugo putovati do posla. Smrtni slučajevi od pretjeranog rada, poznati kao "karioshi", u stalnom su porastu otkako je ministarstvo zdravstva prvi put priznalo taj fenomen u 1987.