Zanimljivosti
0

Japanski otok koji je nastao nakon zemljotresa postaje sve veći

Klix.ba
Novi vulkanski otok na japanskoj obali, koji je nastao nakon zemljotresa, utrostručio je svoju veličinu, iako je nastao tek prije nešto više od mjesec dana.

Otok nazvan Niijima prvi put je primijećen 20. novembra u otočnom lancu Ogasawara. Isprva naučnici nisu bili sigurni koliko će ovaj otok potrajati, budući da otoke ovog tipa okean vrlo brzo proguta.

Ipak, otok se čak proširio na 56 hiljada kvadratnih metara, utrostručivši svoju veličinu. To je rezultat kontinuiranih podvodnih vulkanskih erupcija.

Prema National Geographicu, Japanska meteorološka agencija tvrdi da se otok sada izdiže na 24 metra iznad nivoa mora, a naučnici vjeruju da je dovoljno velik da potraje nekoliko godina, pa čak i zauvijek.

Velika stijena izronila je iz mora nakon erupcije 20. novembra u oblasti poznatoj i kao Vatreni prsten. Iako su u ovoj oblasti uobičajeni zemljotresi i erupcije, rijetko su snažni poput ove posljednje.

Zapravo, formiranje novog otoka desilo se po prvi put nakon gotovo 30 godina.

Otok čine lava i kamenje sa dna okeana, a vulkanolozi tvrde da bi temperature stijena na otoku mogla biti visoka i do hiljadu stepeni Celzija.

Obalna straža upozorila je mornare da budu oprezni u ovoj oblasti i izbjegavaju prolaske pored otoka dok temperatura ne opadne.

Slične erupcije stvorile su ’70-ih i ’80-ih sićušne otoke u japanskim vodama, koji su ubrzo i nestali.

“Ukoliko ovo postane čvrst otok, naše teritorijalne vode će se proširiti”, rekao je Yoshihide Suga, glavni sekretar japanske vlade.