Zanimljivosti
0

Japanski način štednje: Kasica koja "eksplodira"

Sarajevo-x.com
Starija populacija u Japanu je najmnogobrojnija i često, zbog malih penzija, živi na račun svojih potomaka. Kako bi potakli starije, ali i ostale osobe svih uzrasta da nauče štedjeti, Japanci su izmislili kasicu koja "eksplodira" ukoliko njen vlasnik ne štedi kako treba.

Kako bi "zastrašili" stariju populaciju i potakli je na štednju, Japanci su izmislili kasicu koja eksplodira ukoliko njen vlasnik duže vremena ne ubacuje novčiće.

Kasica pod nazivom "Saving Bomb" u prodaji će se naći sljedeće sedmice. Dizajnirana je u simpatičnim oblicima i bojama, radi na baterije, a kada se u nju ne ubacuju novčići ona se počinje jako tresti i izbacivati novčiće van, izvijestio je Associated Press.

"Korisnici, odnosno vlasnici kasice moraju pokupiti razbacane novčiće i razmisliti o svojim (ne)postupcima i ljenosti", izjavio je čelnik kompanije koja proizvodi kasice.

Japan u kojem je najmnogobrojnija starija populacija, osim problema s natalitetom, ima problem i sa penzionerima jer su penzije male te stariji članovi porodice često žive na račun svoje djece ili unučadi.