|

Japanski način štednje: Kasica koja "eksplodira"

Japanski način štednje: Kasica koja "eksplodira"
0
S
Sarajevo-x.com
9.11.2007. u 16:01
0
komentara
0

dijeljenja
Japanski način štednje: Kasica koja "eksplodira"
Starija populacija u Japanu je najmnogobrojnija i često, zbog malih penzija, živi na račun svojih potomaka. Kako bi potakli starije, ali i ostale osobe svih uzrasta da nauče štedjeti, Japanci su izmislili kasicu koja "eksplodira" ukoliko njen vlasnik ne štedi kako treba.
Kako bi "zastrašili" stariju populaciju i potakli je na štednju, Japanci su izmislili kasicu koja eksplodira ukoliko njen vlasnik duže vremena ne ubacuje novčiće.

Kasica pod nazivom "Saving Bomb" u prodaji će se naći sljedeće sedmice. Dizajnirana je u simpatičnim oblicima i bojama, radi na baterije, a kada se u nju ne ubacuju novčići ona se počinje jako tresti i izbacivati novčiće van, izvijestio je Associated Press.

"Korisnici, odnosno vlasnici kasice moraju pokupiti razbacane novčiće i razmisliti o svojim (ne)postupcima i ljenosti", izjavio je čelnik kompanije koja proizvodi kasice.

Japan u kojem je najmnogobrojnija starija populacija, osim problema s natalitetom, ima problem i sa penzionerima jer su penzije male te stariji članovi porodice često žive na račun svoje djece ili unučadi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.