|

Japanci u Novu godinu ulaze glasnim smijehom, Španci jedu grožđe

Japanci u Novu godinu ulaze glasnim smijehom, Španci jedu grožđe
0
A
Anadolija
30.12.2012. u 14:21
2
komentara
0

dijeljenja
Japanci u Novu godinu ulaze glasnim smijehom, Španci jedu grožđe Foto: Anadolija
Stanovnici raznih država diljem svijeta praktikuju različite i zanimljive novogodišnje običaje, kako bi im Nova godina donijela više sreće i uspjeha u odnosu na prethodnu.
Stanovnici Japana tako u novogodišnjoj noći iznad vrata svojih domova vješaju konopac, za koji vjeruju da će im donijeti sreću. Kada otkuca ponoć Japanci počnu sa glasnim smijehom, koji bi im trebao donijeti radost u Novoj godini.

Holanđani u novogodišnjoj noći na ulicama pale jelke, kako bi "otjerali zle duhove". Stanovnici Švicarske praktikuju proslavu u vidu maskarade, oblačeći kostime koji simboliziraju "dobre i zle duhove koji bi se trebali mimoići, te u novoj godini ostati samo oni dobri".

Najvažnija novogodišnja tradicija u Španiji je konzumiranje grožđa. Prije nego otkuca ponoć, Španci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove godine.

U Velikoj Britaniji vlada vjerovanje da prva osoba koja u Novoj godini uđe u kuću donosi sreću, tako da Britanci darivaju takve osobe, uglavnom novcem, ali nerijetko i hljebom i slatkišima.

Australija Novu godinu dočekuje na poseban način. Australci zbog klimatskih uslova novogodišnju noć provode na plažama.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...