{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Japanci će kreirati olimpijske medalje od recikliranog elektronskog otpada

Klix.ba
8.2.2019. u 18:59
40
12
Japanci će kreirati olimpijske medalje od recikliranog elektronskog otpada
40
Japanci će kreirati olimpijske medalje od recikliranog elektronskog otpada
Foto: The Verge
Organizacioni odbor Tokija za Olimpijske igre 2020. godine uspjet će u svojoj namjeri da medalje sportista kreira od recikliranog materijala.
Iz ovog obora kažu kako je javnost u Japanu u velikoj mjeri podržala njihovu akciju čiji je krajnji cilj kreirati medalje od odbačene elektronike.

Tako su stanovnici iz svih dijelova Japana proteklih mjeseci donirali gotovo 48.000 tona elektronskog otpada - starih mobitela, kompjutera, laptopa, tableta... Japanci su, piše Verge, donirali više od pet miliona starih mobitela.

U gotovo svim većim japanskim gradovima bile su postavljene stanice za prikupljanje e-otpada.

Olimpijski odbor uspio je prikupiti 2.700 kilograma bronze u junu prošle godine, a do sada su prikupili i više od 30 kilograma zlata te 4.100 kilograma srebra.

Iako još nisu prikupili ciljane količine zlata i srebra, s obzirom na elektronski otpad koji još nije stigao do njih, odbor iz Tokija kaže da će imati dovoljno materijala za postizanje cilja.

Program prikupljanja e-otpada će trajati do 31. marta, a olimpijske i paraolimpijske medalje će biti predstavljene ovog ljeta.

Podsjećamo, Olimpijske igre će se održati u japanskom glavnom gradu Tokiju od 25. jula do 9. augusta 2020. godine. To će biti drugo izdanje Olimpijskih igara održano u Tokiju, nakon onog 1964. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: