Velika kao američki plakar
0

FOTO / Japanac živi s majkom u kući izgrađenoj na 30 kvadrata

Sarajevo-x.com
Japanac Fuyuhito Moriya ima 39 godina, a još uvijek živi s majkom, i to u okolnostima koje bi se mogle nazvati poprilično neobičnim. Neoženjeni Moriya i njegova majka Yoko žive, naime, u kući koja je izgrađena na 30 kvadrata, javlja CNN.
Ovakve ultra male kuće nerijetko su zastupljene kod samaca u Tokiju, a svakako predstavljaju arhitektonsku genijalnost. Moriya nije bio siguran da će prostor, koji je izvorno bio prodan kao parking za automobil, biti dovoljno velik za jednu porodičnu kuću. No, kad je proveo malo istraživanje o ultra malim kućama, shvatio je da bi prostor ipak mogao poslužiti za njegov projekt.

"Moja zamisao je bila da sobe gradim jednu iznad druge umjesto jednu pored druge", rekao je Moriya, dodavši kako nije bio siguran hoće li uspjeti u svojoj nakani.

Ipak, sad je veoma zadovoljan što je uspio uspostaviti domaćinstvo u prostoru koji nije puno veći od jednog prosječnog američkog plakara. Ugradio je velike prozore koji daju iluziju o veličini prostora. Minimalnim namještajem doprinio je urednosti kuće, a minijaturnim ormarima i kuhinjskim aparatima uštedio je na prostoru.

Uspio je Moriya ugraditi i stepenište unutar kuće, koje vodi do viših spratova. U uglovima stepeništa postavio je male ormariće za obuću, što će reći da je iskoristio gotovo svaki centimetar prostora. Za izgradnju kuće potrošio je oko 500.000 dolara, što je jeftino za novi dom u Tokiju, koji je jedan od najskupljih gradova u svijetu. Moriya je mogao iznajmiti veći stan, ali je očajnički želio biti vlasnik kuće. S ograničenim budžetom pronašao je kompromisno rješenje.

"Veličina nije toliko važna. Važnija mi je atmosfera, okolina i susjedstvo", kaže on.

Arhitekt Junichi Sugiyama ističe kako izgradnja ultra malih kuća čini čak 70 posto poslova koje izvodi njegova firma. I to, kako kaže, ne zato što su takve kuće u trendu, već što ljudi jednostavno mogu toliko priuštiti za sebe i svoj životni prostor, posebno imajući u vidu činjenicu da su cijene zemljišta izuzetno visoke u Tokiju. Za arhitekte, to je kreativni izazov.

"Ja stvarno ne osjećam granice. Vjerujem da mogu izgraditi kuću bez obzira koliko prostora imam na raspolaganju, zahvaljujući svom iskustvu", kaže Sugiyama.

Moriya već šest mjeseci živi u novoj kući s majkom. Kaže da njih dvoje još nisu uspjeli postići privatnost jer je kuća premala, ali se ne sekira previše.

"Za sada, jednostavno cijenim činjenicu da smo izgradili našu kuću. Pitanje privatnosti je sljedeći zadatak koji trebamo i koji ćemo riješiti", rekao je Moriya.