{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan: Novi način "posjećivanja" mrtvih

S
24.3.2008. u 10:40
0
0
Japan: Novi način "posjećivanja" mrtvih
0
Japan: Novi način "posjećivanja" mrtvih
Uskoro će ožalošćeni Japanac biti u mogućnosti ostvariti kontakt sa voljenom osobom s druge strane groba. Koristeći se mobilnim telefonom, stanovnici Japana uspjet će prenijeti fotografije na, ranije kodiranu, nadgrobnu ploču i pomoću telefona posmatrati fotografije voljene preminule osobe.
U Japanu, u zemlji izrazitih tehnoloških dostignuća, četvrtasti crno-bijeli kodovi se već naširoko koriste za učitavanje mapa na mobilnim telefonima. Ovakvi kodovi su često isprintani na vizit-karticama ili u restoranskim brošurama.

Ishinokoe, japanski izrađivač nadgrobnih ploča, smještat će kodove iza zabravljenih vratašca ploče, a jedino osobe, koje posjeduju ključ, bit će u prilici mijenjati sadržaj na površini ploče, prenosi Reuters.

Ideja je bila da se napravi spomenik koji, osim što krije posmrtne ostatke, odaje počast preminulim osobama, stoji u zavničnom obavještenju proizvođača nadgrobnih ploča.

Koristeći se displejem mobilnih telefona, ožalošćeni članovi rodbine moći će postaviti i pregledati različite prizore i pojedinosti iz života umrlih osoba, kao što su fotografski snimci sa godišnjih odmora.

Nadgobni spomenik je od sljedećeg mjeseca u prodaji sa početnom cijenom od oko 10.000 američkih dolara.

Oni koji zanemare svoje kćerinske ili sinovljeve dužnosti upozoreni su da će kod znati i ostali članovi rodbine, koji će biti u prilici vidjeti listu ljudi koji su nedavno posjetili grob.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: