Zanimljivosti
0

Japan: Na prodaju božićna jelka od čistog zlata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prodavnica eksluzivnih juvelirskih proizvoda "Ginza Tanaka" koja se nalazi u centru najpoznatije trgovinske četvrti Tokija Ginza ponovo je odlučila da prodaje posebne jelke namijenjene onima koji vole da luksuzno dočekaju Božić i Novu godinu, pa je stavila u prodaju novogodišnju jelku od čistog zlata čija je cijena 500 miliona jena (blizu 5 miliona dolara).
Foto: AFP
Foto: AFP

Kako izvještavaju japanski mediji, visina najveće jelke iz kolekcije "Diznijeva Zlatna božićna jelka" je 2,4 metara, a za njenu izradu je potrošeno 43 kilograma čistog zlata.

Glavna karakteristika i dragocjenost su figure diznijevih heroja - Mikija Mausa, njegove drugarice Mini, Paje Patka, Vini Pua i drugih koji lete na balonima. Svaki od ovih ukrasa je ručno izrađen, a dopunjuju ih kutijice sa zamišljenim poklonima.

Osim ove jelke kupcima su ponuđene i manje i jeftinije jelke. Tako se za oko 16.000 dolara može kupiti jelka visoka oko 20 centimetara, ukrašena sa 26 likova iz crtanih filmova, a na nju je potrošeno 127 grama zlata i 400 grama srebra. U Prodavnici postoji i srebrna verzija koja je još jeftinija.

Prodaja će trajati do 25 decembra.

Zlatara "Ginza Tanaka" je prvi put postala poznata novembra 2011. godine kada je širokom auditoriju predstavila svoje božićno drvo visine 1,92 metra čija je cijena bila oko 2 miliona dolara, prenosi Tanjug.

Prošle godine je u prodaju stavljena božićna jelka visine 2,4 metra čija je cijena bila 4,2 miliona dolara. Da li je prošle godine neko bio zainteresiran da je kupi, do danas nije objavljeno.