Želi doći do najvećih morskih dubina
0

James Cameron krenuo u novu avanturu

SRNA
Čuveni američki režiser James Cameron krenuo je u novu avanturu s ciljem da postane prvi čovjek koji je dopro do najvećih morskih dubina.

Prema podacima Naučnog instituta "National Geographic", Cameron je danas napustio malo ostrvo Uliti u Pacifiku i krenuo je ka mjestu "Mariana Trench " gdje je dubina okeana 11 kilometara.

Njegov cilj je da postane prvi čovjek koji je posjetio najdublju tačku u okeanu nakon više od 50 godina i da donese nove podatke i uzorke.

"Ukoliko vrijeme ostane mirno, tim može tokom vikenda nastaviti sa Cameronovom misijom", navodi "National Geographic".

U saopštenju se dodaje da je podmornica koju je Cameron dizajnirao pod nazivom "vertikalni torpedo" jučer uspješno obavila bespilotni zaron.

Očekuje se da će čuveni režiser uspjeti da u podmornici provede šest sati na morskom dnu tokom kojih planira da prkupi uzorke i snimi svoj boravak sa nekoliko trodimenzionalnih kamera visoke definicije i nizom od 2,4 metra niza lampi.

U 1960. godini dvočlana posada je u podmornici američke vojske "Trst" je po prvi put uspjela da dođe do "Mariana Trencha" i na dnu je provela 20 minuta ali njihov pogled bio je nejasan zbog mulja koji se digao po dodiru tla.
Cameron iza sebe ima 72 zarona, uključujući 12 za potrebe čuvenog filma "Titanic."