Iskopan u Rusiji
65

Izuzetno rijetki rozi dijamant ide na aukciju, procijenjen na 38 miliona dolara

Dž. L.
Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's
Izuzetno rijetki rozi dijamant koji je pronađen prije više od tri godine u rudniku na sjeveroistoku Rusije uskoro će se naći na aukciji, a njegova procijenjena vrijednost iznosi vrtoglavih 38 miliona dolara.

Ovaj kamen od 14,83 karata, nazvan "Duh ruže" po uzoru na ruski balet "Spectre de la rose" iz 1911. godine, bit će pušten u prodaju idućeg mjeseca u Švicarskoj. Rozi dijamant koji ide na aukciju ustvari je dio većeg kamena koji su iskopali rudari kompanije Alrosa 2017. godine, a tada je bio težak 27,85 karata.

Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

Gotovo godinu dana trebalo je da se izreže i izbrusi kamen ovalnog oblika koji će biti izložen u Hong Kongu, Singapuru i Taipeiju, prije nego što stigne na prodaju u Ženevu 12. novembra, javlja CNN.

Prema riječima Garyja Schulera iz aukcijske kuće Sotheby koja vodi prodaju dijamanta, ovaj kamen izuzetno je poseban zbog njegove veličine i boje. Dijamant je također klasificiran i kao besprijekoran zbog njegove jasnoće, a pripada i rijetkoj skupini dijamanata koji sadrže malo ili nimalo azota.

Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

Cijena rozih dijamanata rasla je kroz godine daleko brže od cijene drugih dijamanata. Prema procjeni Fondacije Fancy Color Research, rozi dijamanti su poskupjeli za čak 116 posto od 2010. do 2019. godine.

Podsjetimo da je prije tri godine rozi dijamant poznat kao Pink Star prodat na aukciji za 71,2 miliona dolara