Zanimljivosti
0

Izum petogodišnjaka najgenijalniji u protekloj deceniji

Sarajevo-x.com
Sam Houghton
Sam Houghton
Dvostruka metla koju je izumio petogodišnji Britanac Sam Houghton najgenijalniji je izum u protekloj deceniji, objavila je nacionalna biblioteka Velike Britanije - najveća biblioteka na svijetu.
 Sam Houghton pokazuje svoj izum
Sam Houghton pokazuje svoj izum
Ideju je maleni Sam dobio još sa tri godine, dok je gledao svog oca kako mete lišće, a inspirisali su ga animirani likovi Wallace, mudri i nespretni izumitelj i njegov pametni pas Gromit.

Gledajući popularnu animiranu seriju maleni Sam je odlučio spojiti dvije metle gumenom trakom i tako načiniti svoju, kako ju je nazvao, "poboljšanu metlu", koju je ubrzo nakon toga patentirao, prenose britanski mediji.

Dvostruka metla služi za prikupljanje kako krupnih otpadaka tako i sitne prašine, a stručnjaci su istakli kako je izum Britanca najgenijalniji u posljednjih deset godina.

Inače, metla će biti predstavljena i na izložbi nazvanoj "Izumi 21. stoljeća" koja će biti otvorena u nacionalnoj biblioteci Velike Britanije.

"Sam je nadahnuće za sve nas i zbog toga sam bio odlučan u tome da i njegov izum bude jedan od prikazanih na izložbi. Mi moramo podsticati djecu da se više zainteresuju za rad na inovacijama i projektiranju u okviru školskoh programa", kazao je Steven Van Dulken, stručnjak za patente pri britanskoj nacionalnoj biblioteci.