Bez njenog pristanka
1

Izraelska influenserka tuži kompaniju jer je napravila seks lutku po uzoru na nju

I. B.
Yael Cohen Aris (Foto: Instagram)
Yael Cohen Aris (Foto: Instagram)
Izraelska influenserka Yael Cohen Aris tuži kinesku kompaniju jer jer, kako kaže, bez njene dozvole napravila seks lutku po uzoru na nju.

Ova 25-godišnjakinja izjavila je za britansku ITV da je "igračka" koju "Irontech Dolls" ima u ponudi "iskopirala njen izgled", čak i prepoznatljivi mladež ispod usne, a dijele i isto ime "Yael".

Ono što je dodatno zaprepastilo je i činjenica da iz kompanije, u svrhe promocije lutke, koriste fotografije iz stvarnog života influenserke.

[TWITTER]1382931972318633984[/TWITTER]

"Nemam ništa protiv industrije seks lutaka, problem je što su to uradili bez mog pristanka i znanja. To nije samo lutka koja liči na mene, stvar je što se oni uopšte ne trude prikriti da sam im ja poslužila kao inspiracija", rekla je.

Aris tvrdi da ju je na sve upozorio obožavatelj još 2019. kada ju je uputio na forum gdje se vodila rasprava o izradi lutke po uzoru na nju. Međutim, pravi šok uslijedio je par mjeseci poslije kada je otkrila da su jednu takvu i napravili.

Veteranka i kompjuterska programerka sada traži svoja prava zahtjevajući od kompanije da povuče proizvod. Na novčanu naknadu, kako kaže, nema namjeru pristati.

"Lutka prvo treba da siđe sa polica, a onda možemo razgovarati o tome šta se dogodilo. Treba izvući pouku iz ove priče, nadam se da ću ovim podići svijest ljudi o tome koliko je važna privatnost", rekla je.

Lutka dolazi u starnoj veličini, a sastoji se iz dva dijela, tijela i glave. Sama glava "Yael" prodavala se po cijeni od 420 dolara u 2019., dok je kompletu njena cijena iznosila preko 1.400 dolara.

Glasnogovornik Irontech Dollsa rekao je kako su sličnosti između lutke i Yael samo "slučajnost", no da više neće koristiti njeno ime za lutku.

"Da bismo izbjegli nesporazume lutka se više neće zvati Yael. Obavijestiti ćemo sve partnere da prestanu koristiti to ime, ali i fotografije koje se odnose na nju", rekao je.

Pretraga na web stranici Irontech za "Yael" nije pokazivala nikakve rezulate, ali se lutka još uvijek reklamira na drugim stranicama.

Iako joj je prva ljubav programiranje, Cohen Aris oduvijek je željela da bude poznata ličnost. Uz pomoć društvenih mreža, najviše Instagrama gdje ima preko milion pratitelja, taj joj se san i ostvario, možda čak i više no što je željela.