Zanimljivosti
0

Izrael opozvao ambasadora jer je bio nag i pijan

FENA
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova opozvalo je ambasadora Izraela u Salvadoru, nakon što ga je prije dvije sedmice policija našla nagog, pijanog i vezanog u dvorištu njegove rezidencije, javili su lokalni mediji.

U policijskom izvještaju je navedeno da su policajci koji čuvaju rezidenciju izraelskog ambasadora u San Salvadoru prišli čovjeku koji je izgledao kao da mu je potrebna pomoć. Nakon što su mu se dovoljno približili vidjeli su da je pijan, da su mu ruke vezane, a u ustima gumena lopta i da je nosio na sebi neke čudne sprave, što je navelo na zaključak da je učestovao u sadomazohističkom aktu.

Uprkos pijanom stanju, goli čovjek je rekao da je on Curiel Rafaeli i objasnio da je ambasador Izraela u toj zemlji. U izdatom saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da na taj incident gleda s najvećom ozbiljnošću i da je ambasodor opozvan nakon što mu je pružena mogućnost da objasni šta se desilo. " Takvo ponašanje ne odgovora onome što se očekuje od izraelskih diplomata," navedeno je u saopćenju.

Detalje incidenta najprije je objavio tiražni izraelski list "Maariv", ali je navedeno da je ambasador izašao nag na ulicu. Rafaeli je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama 1952. godine, a u Izrael se uselio 1971. Karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova je započeo deset godina kasnije. Oktobra prošle godine imenovan je za ambasadora u Salvadoru.

Za sada nije jasno koja bi se disciplinska mjera mogla izreći protiv njega. U ljeto prošle godine izraelski državni kontrolor Miha Lindenštraus je objavio izvještaj u kome se oštro kritikuje sistem diplomatskih postavljenja i promoviranja zaposlenih u ministarstvu.

U izvještaju kontrolora je navedeno da komisija za postavljenja nema odgovarajuće kadrove, niti kriterij za provjeru kandidata, nije transparetna i da " postoji razlog da se vjeruje da je ona samo odobravala odluke koje su već donijete".