Samo za entuzijaste
1

Izrada replike broda Sovereign of the Seas trajat će 31 mjesec

Klix.ba
Za izgradnju originalnog ratnog broda Sovereign of the Seas je u 17. stoljeću bilo potrebno 22 mjeseca. Danas će entuzijastima biti potrebno 31 mjesec da naprave repliku ovog broda sakupljajući dijelove iz magazina.

Novi sedmični magazin "Sovereign of the Seas", koji se počeo prodavati u Velikoj Britaniji, pruža svim entuzijastima priliku da naprave repliku ovog ratnog broda sakupljajući dijelove iz narednih 135 izdanja ovog magazina.

Ne samo da će izgradnja replike trajati dugo, nego će i koštati preko 800 funti, koliko iznosi cijena svih brojeva magazina koji se moraju kupiti da bi se sakupili svi dijelovi.

"Cijena svih magazina će biti dosta velika. Izdavači moraju odmah na početku javnost obavijestiti o količini magazina koju moraju kupiti da bi imali sve dijelove. Ljudi moraju znati koliko će ih to koštati. Trebaju sami da odluče da li se isplati dati toliki novac za nešto tako", rekao je glasnogovornik grupe Potrošački fokus.

Izgradnju originala je naredio kralj Charles I, a za njegovu izgradnju je bilo potrebno 22 mjeseca, ili devet mjeseci manje nego za izgradnju ovog 110 centimetara dugog modela.

"HMS Sovereign of the Seas je porinut 1637. godine, a bio je poznat kao 'Golden Devil'. Bio je to najveći brod svog vremena", stoji na oficijelnoj internet stranici magazina.

Replika će biti duga 110, visoka 90, a široka 40 centimetara i bit će 84 puta manja od originala.