Beograd
0

Izložba Titovih stvari privukla hiljade ljudi

Sarajevo-x.com
Izložba najinteresantnijih predmeta koje je za života dobio pokojni Josip Broz Tito ovog je mjeseca u beogradskom Istorijskom muzeju izrazito posjećena, piše AFP.

Nekoliko hiljada ljudi, pretežno iz bivših jugoslovenskih republika, posjetilo je izložbu 'Efekat Tito' postavljenu u Istorijskom muzeju Srbije, a neki od njih su prilikom posjete donijeli i svoje vlastite uspomene na nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije.

'Ovdje sam zadnji put Titu stisnuo ruku', izjavio je stariji čovjek koji je na izložbu donio staru fotografiju na kojoj se rukuje s Titom u vrijeme kad je on bio simbol oslobođenja i obožavanja.

Na izložbi se, pored fotografija, mogu naći različite stvari koje je Tito dobio od prijatelja i poštovalaca. Tu se mogu pronaći jastuci s izvezenim posvetama Titu, lampe i slike s motivima iz Drugog svjetskog rata, te makete brodova i mostova visoke i po nekoliko metara, različite umjetničke slike i skulpture s Titovim likom.

'Mnoge od ovih poklona Tito je dobio za rođendan, no i veliki broj poklona predstavljaju izraze divljenja i poštovanja prema pokojnom državniku', izjavila je kustosica Marina Dokmanović.

U muzeju se nalazi i 50 Titovih štafeta, a u jednoj od prostorija nepomično stoje dva pripadnika Titove garde, sada već osamdesetogodišnjaci.

'Tito je mogao impresionirati svakog.Takav čovjek se više neće roditi', izjavio je jedan od njih.

Kustosica muzeja dodala je još da mnogi posjetioci muzeja traže prvo da vide 'bizarnu izložbu o Titu', no da ona misli da u izložbi nema ništa bizarno.

'Ljudi različitih generacija različito reagiraju na izložbu. Dok stariji pokazuju poštovanje i divljenje, mladi to smatraju kičom i bizarnošću. No, to je zapravo samo viđenje one povezanosti koju je svako od nas na neki način imao s Titom'.