Neobična umjetnost
0

Izložba skulptura od putera

Sarajevo-x.com
Inovativnom američkom šezdesettrogodišnjem umjetniku palo je napamet da radi skulpture napravljene isključivo i u cjelosti od putera. Što je još nevjerovatnije skulpture će na dovoljno niskoj temperaturi zadržati svoj orginalni oblik i neće se otopiti.

Jim Victor napravio je nesvakidašnje skulpture krave koja vozi motor, djevojke koja nosi kante s mlijekom te djevojke obučene u bikini kako leži na krevetu.

'Mliječna' kolekcija ovog orginalnog oca dvoje djece uključuju je i detaljan model farme i skulpturu farmera koji muze kravu.

Kako saznaje Daily Mail, za skulpture od putera, Jimu je potrebno najviše mjesec dana da ih uradi u svom specijalnom studiju u kojem umjetnik stalno održava temperaturu malo nižu od 13 stepeni kako se puter ne bi topio, te da bi skulpture zadržale orginalni oblik.

"Sa puterom je poprilično lako raditi pod uslovom da ga se održava na dovoljno niskoj temperaturi. Tih 13 stepeni je apsolutno ključno i tada se puter 'ponaša' baš poput gline i lako ga je oblikovati. Koristim drveni alat dizajniran za rad sa glinom kako bih oblikovao puter. Otkrio sam da je puter tako mekan materijal, te je od njega lakše raditi velike skulpture nego male", objasnio je umjetnik iz Pennsylvanije.

Osim sa puterom, ovaj svestrani umjetnik radi i sa sirom, čokoladom te voćem i povrćem. Jim Victor navodi kako najviše voli raditi upravo sa voćem i povrćem jer onda ima više boja i tekstura na raspolaganju.

Amerikanac je svoju prvu skulpturu od putera izradio sada već davne 1995. godine, dok se u njegova poznatija djela ubrajaju čokoladne skulpture filmskih zvijezda Mickeyja Rooneyja i Robina Williamsa.