Nakon trogodišnje muke
0

Izliječen pjevač koji je štucao svake dvije sekunde

Sarajevo-x.com
Christopher Sands (Foto: BBC)
Christopher Sands (Foto: BBC)
Prije tri godine muzičar Christopher Sands (25) suočio se sa nepodnošljivim problemom - neprestanim štucanjem koje mu je život otežavalo do ludila. Operacijom tumora na mozgu njegove tegobe konačno su prestale.

Profesionalni pjevač počeo je štucati u septembru 2006. Štucao je svake dvije sekunde 12 sati dnevno, odnosno 1.800 puta u satu, a skoro 7,9 miliona puta godišnje.

Zbog tih tegoba teško je govorio, spavao i jeo, a prestao je i voziti jer se bojao da ne izazove sudar.

Redovni pregledi i testovi nisu mogli ukazati na korijen problema, piše Telegraph.

Ipak, na koncu su doktori došli da ideju da je njegovo stanje uzrokovano kiselinom iz oštećenog dijela njegovog želuca. Podvrgnut je operaciji koja je imala za cilj istraživanje šta to nije u redu.

U avgustu 2009. otišao je u Tokio gdje je japanska TV kuća snimila dokumentarac o njemu. Upravo tamo skeniranjem mozga utvrđeno je da ima 1,2 cm velik tumor na mozgu.

Doktori vjeruju da taj tumor koji sporo raste pravi pritisak na njegov nervni sistem, zbog čega stalno štuca.

Uprkos upozorenjima da je tumor praktično nemoguće operisati, Sands, mladić iz Timberlanda, odletio je kući kako bi se odmah počeo spremati za kompleksan zahvat u bolnici u Sheffieldu.

Operacija je uspjela kao i postoperativni period od šest mjeseci. Christopher je sada u stanju govoriti i jesti, a iako je operacijom uklonjeno tek 60 posto tumora, oporavak je ipak vidljiv.

Za potpuno poboljšanje trebat će mu i do tri godine, a trenutno osjeća tupost na lijevoj strani tijela.