{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izlegla se najrjeđa kornjača na svijetu

5.9.2012. u 19:52
8
5
Izlegla se najrjeđa kornjača na svijetu
8
U zoološkom vrtu Bristol Gardens u Velikoj Britaniji se po prvi put izlegla najrjeđa vrsta kornjače na svijetu. Malena vijetnamska kockasta kornjača je toliko dragocjena da se čuva u sobi sa kontrolisanom klimom, a hrani se nasjeckanima crvima kako bi imala što bolje šanse za preživljavanjem.
Ovo je prvi put da se u jednom zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji izlegla ova kritično ugrožena vrsta, a tek drugi slučaj u Evropi nakon što se jedna kornjača izlegla u Njemačkoj.

Malena kornjača, koja je dobila ime Vernon, je teška samo 28 grama, a duga je svega pet centimetara. Odrasli primjerak je težak oko jednog kilograma, a dug oko 20 centimetara. Ove kornjače žive do 50 godina.

"Ovo je jako teška vrsta za razmnožavanje pa sam presretan što smo nakon toliko mnogo godina dobili jednu bebu", kazao je Tim Skelton, koji se brine o ovim kornjačama već 40 godina.

Sa ovom prinovom, broj vijetnamskih kockastih kornjača u ovom zoološkom vrtu se popeo na sedam. Zoološki vrt je zajedno sa ekspertima za kornjače iz cijele Evrope pokrenuo evropski program razmnožavanja ove vrste kornjača, kako bi se spriječilo njihovo izumiranje.

Preostali broj ovih kornjača u divljini se lovi zbog mesa, korištenja u medicinske svrhe, a čuvaju se i kao kućni ljubimci. Označene su kao kritično ugrožene na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: