Brazilac ipak zadovoljan izgledom
8

Izgleda kao da je istetovirao nabore, ali to je ipak poremećaj

Klix.ba
Izgleda kao da je ovaj čovjek istetovirao nabore na koži potiljka, ali ipak nije tako. Radi se o rijetkom zdravstvenom poremećaju poznatom kao Cutis verticis gyrata.

Cutis verticis gyrata je hipertrofija kože s pojavom nabora na potiljku. Vezana je za težu mentalnu retardaciju ako je bolest primarna, a ako je sekundarna onda je vezana za neku drugu bolest.

Ovaj neimenovani 21-godišnji Brazilac, čiji je problem opisan u New England Journal of Medicine, izgledao je sasvim normalno prije dvije godine. Tada se njegova glava počela mijenjati, koža na zatiljku se počela borati, kao da oslikava mozak koji je nabubrio ispod kože.

Brazilski ljekari koji su izučavali ovaj slučaj kažu kako ovo nije ostavilo nikakve ozbiljnije posljedice po 21-godišnjaka.

Iako se ova pojava vezuje za ljude sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, on nije imao nikave probleme. Umjesto toga, njegov problem je samo estetske prirode. No, ni to ga ne dotiče mnogo, pa je 21-godišnjak rekao da je čak ponosan na svoj izgled.

Cutis verticis gyrata se javlja češće kod muškaraca i obično se razvija ubrzo nakon puberteta. Uzrok deformacije nije poznat, iako se ponekad čini da se podudara sa psihičkim poremećajima poput šizofrenije.

Iako bi hirurški zahvat mogao poboljšati njegov izgled, to je skup i zahtjevan tretman, a ovaj Brazilac je zadovoljan svojim izgledom, pa na to i ne pomišlja.