{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izašla islamska verzija Barbie i Kena

S
24.9.2008. u 17:00
0
26
Izašla islamska verzija Barbie i Kena
0
Izašla islamska verzija Barbie i Kena
Sara i Dara
Iranska vlada razvila je islamsku verziju možda najpoznatijih lutki na svijetu, Barbie i Kena kao protuotrov za "štetan" utjecaj lutki i ostalih "pošasti" iz SAD-a. 100.000 primjeraka lutkica već je proizvedeno u Kini te će se prodavati širom Irana za oko 9 eura.
Lutkice nazvane Dara i Sara razvio je Institut za intelektualni razvoj djece i omladine, pri iranskoj vladi, kako bi promovisao tradicionalne islamske vrijednosti širom zemlje.

Dara i Sara su ustvari likovi iz školskih knjiga i njihove životne priče također su dostupne na CD-ovima koji će se prodavati zajedno sa lutkicama. Sestra i brat, oboje osmogodišnjaci, uzajamno se pomažu u životnim nedaćama i traže savjete od roditelja. Za razliku od svojih zapadnih 'kolega' potpuno su obučeni u skromnu odjeću, a uz Saru se dobije čak i bijela marama za pokrivanje glave.

Kako saznaju svjetske novinske agencije, oko 100.000 lutkica je već proizvedeno u Kini i svaka od njih će se širom Irana prodavati za oko devet eura, što je tek trećina novca za koji se i danas u spomenutoj zemlji prodaju lutke Barbie.

"Nema ništa štetnije od lutaka Barbie, one su plavuše i nose odjeću koja više otkriva nego pokriva, te su gore nego američka raketa", rekao je prodavač igračaka Masoumeh Rahimi pozdravljajući ideju o 'islamskim lutkicama'.

Ovo nije prvi put da je svjetski poznatu Barbie pobijedio manje poznat islamski protivnik.

Naime, desilo se to i 2003. godine kada se lutka Fulla pojavila na policama egipatskih prodavnica igračaka jer mnogi roditelji nisu željeli kupiti Barbie svojim kćerkama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: