{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izašla islamska verzija Barbie i Kena

S
24.9.2008. u 17:00
0
26
Izašla islamska verzija Barbie i Kena
0
Izašla islamska verzija Barbie i Kena
Sara i Dara
Iranska vlada razvila je islamsku verziju možda najpoznatijih lutki na svijetu, Barbie i Kena kao protuotrov za "štetan" utjecaj lutki i ostalih "pošasti" iz SAD-a. 100.000 primjeraka lutkica već je proizvedeno u Kini te će se prodavati širom Irana za oko 9 eura.
Lutkice nazvane Dara i Sara razvio je Institut za intelektualni razvoj djece i omladine, pri iranskoj vladi, kako bi promovisao tradicionalne islamske vrijednosti širom zemlje.

Dara i Sara su ustvari likovi iz školskih knjiga i njihove životne priče također su dostupne na CD-ovima koji će se prodavati zajedno sa lutkicama. Sestra i brat, oboje osmogodišnjaci, uzajamno se pomažu u životnim nedaćama i traže savjete od roditelja. Za razliku od svojih zapadnih 'kolega' potpuno su obučeni u skromnu odjeću, a uz Saru se dobije čak i bijela marama za pokrivanje glave.

Kako saznaju svjetske novinske agencije, oko 100.000 lutkica je već proizvedeno u Kini i svaka od njih će se širom Irana prodavati za oko devet eura, što je tek trećina novca za koji se i danas u spomenutoj zemlji prodaju lutke Barbie.

"Nema ništa štetnije od lutaka Barbie, one su plavuše i nose odjeću koja više otkriva nego pokriva, te su gore nego američka raketa", rekao je prodavač igračaka Masoumeh Rahimi pozdravljajući ideju o 'islamskim lutkicama'.

Ovo nije prvi put da je svjetski poznatu Barbie pobijedio manje poznat islamski protivnik.

Naime, desilo se to i 2003. godine kada se lutka Fulla pojavila na policama egipatskih prodavnica igračaka jer mnogi roditelji nisu željeli kupiti Barbie svojim kćerkama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: