Završeno takmičenje
174

Izabrane nove najbolje hrvatske riječi: Prestrujnik, šećerice i bakroza

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na takmičenju za najbolju novu hrvatsku riječ "Dr. Ivan Šreter" pobjedu su odnijele riječi prestrujnik, šećerice i bakroza.

Prestrujnik je strujni adapter. Šećerice su biljke od kojih se proizvodi šećer. Bakroza je hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest.

U takmičenju je učestvovalo više od 500 riječi, a u finalu su bile i: dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer, izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), zaključaj (lockdown) te znojilište (sauna).

Sanda Ham, predsjednica Povjerenstva časopisa "Jezik", koje bira pobjedničke riječi, ispričala je za Jutarnji.hr ko sve može slati prijedloge za nove riječi.

"Predlagati može svako. Nema ograničenja. Predlagatelji su različitih godišta i formalnog obrazovanja. Prijedlozi stižu iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva; roditelji prijavljuju dječije riječi (najčešće riječ šiljevina - otpaci od šiljenja olovke), školarci svih uzrasta - ipak najčešće studenti, službenici, poduzetnici, čelnici neprofitnih udruga, policajci, profesori, liječnici, znanstvenici, diplomati - to su naši dosadašnji nagrađenici", rekla je.

Postavlja se pitanje da li ima smisla putem takmičenje uvoditi nove riječi.

"Prošle je godine Oxfordski rječnik engleskog jezika svojim čitateljima ponudio da odaberu riječ ili izraz koji karakteriziraju 2022. godinu, a oni su odabrali izraz 'goblin mode' ili na hrvatskom 'goblinsko ponašanje'. Goblinsko ponašanje prate lijenost i hedonizam, uživanje u životu bez grižnje savjesti, pri čemu se vlastita udobnost stavlja na prvo mjesto, a izravno je povezana s postpandemijskim razdobljem", dao je zanimljiv primjer Željko Jozić, direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.