Najgori britanski komšija
0

Iz revolta posadio čemprese više od 10 metara oko svoje kuće

Sarajevo-x.com
Foto: SWNS
Foto: SWNS
Kuća Davida Alvanda je u potpunom mraku, zahvaljujući ogromnim čempresima koje je posadio u svojoj minijaturnoj bašti, prenose britanski mediji.
Šezdesetjednogodišnjak je u svojoj bašti u Plymouthu u Velikoj Britaniji uzgojio čemprese više od 10 metara nakon što je izgubio pravnu bitku da svoju baštu ogradi visokim zidom.

Očajne komšije potpisale su peticiju u nadi da će čempresi biti uklonjeni.

"Drveće zaista bode u oči. Zaustavljaju svjetlo i izgleda nakaradno", rekao je jedan od komšija.

Alvand, koji za sebe tvrdi da je inžinjer, posadio je 16 čempresa kada se preselio u kuću u Plymothu prije 20 godina. Bez prethodne dozvole postavio je i visoke zidove i panele od zahrđalog željeza u svojoj bašti, ali ih je kasnije morao ukloniti.

Pravna bitka duga 12 godina je skoro stigla do Evropskog suda za ljudska prava.

Problemi su počeli nakon što je Alvandu zabranjeno da gradi zid visine 3,5 metara oko svoje kuće ubrzo nakon što se doselio. Ipak, svojeglavi Britanac je nastavio po svom i kuću ogradio vjetrobranskim panelima i zahrđalim gvožđem.

U januaru 2004. godine Alvand je sudskom odlukom morao srušiti zid i od tada se koncentrisao na uzgajanje svoje žive ograde.

"Osjećam se kao žrtva, komšije mi se žele osvetiti", rekao je Alvand. "Ja sam čovjek koji poštuje zakon a 20 godina me proganjaju zbog zidova ili drveća, a sve je to bilo na mojoj zemlji".

Gradsko vijeće Plymoutha pokrenulo je istragu zbog žalbe komšija, ali službenici se nadaju da će se suprotstavljene strane ipak dogovoriti.