Zanimljivosti
0

Iwo Jima: Pismo stiglo na adresu 60 godina poslije

Sarajevo-x.com
Pronađeno pismo na Iwo Jimu, na otoku gdje se vodila poznata bitka SAD-a i Japana 1945. godine, je u SAD ponio američki vojnik. Isto pismo je nedavno, nakon šezdeset godina, vraćeno porodici adresata.

Sedamdesetčetverogodišnji ribar u penziji, Yasukiyo Sasamoto bio je iznenađen kada je primio kopije fragmenata pisma adresiranog njegovoj baki Haruyo, koja je živjela na otoku Iwo Jimu prije nego što je rat eskalirao.

“Bio sam iznenađen kad sam čuo neočekivane viesti. Moja baka, adresat pisma nije više među živima, ali bih se svakako želio zahvaliti Amerikancima na njihovoj dobroti”, izjavio je Sasamoto.

Pismo, koje je napisao nepoznati autor, vojni prevodilac je predao američkom vojniku Nurlu Hermansenu. Za pismo je rekao da je od manjeg strateškog značaja, da bi ga Hermansen potom ponio kući u Ameriku i sačuvao ga i poslije rata. Bivši američki vojnik je umro 1996. godine.

Dvije godine poslije, Hermansenov pedesetpetogodišnji sin Terry je pronašao pismo koje je njegova sestra pokazala susjedi Japanki, Chitomi Wilkinson. Suprug četrdesetšestogodišnje Japanke je ove godine poslao mail novinama Mainichi Daily News, tražeći pomoć u pronalaženju porodice adresata.

Pismo je adresirano na Haruyo Sasamoto u Iwotou (ranijem i trenutnom imenu otoka Iwo Jima), otoci Ogasawara, Tokijo. Na koverti se nalaze poštanske markice pošte Yokosuka. Na poleđini koverte se nalazi pečat računovodstva japanske mornarice u Yokosukau, kao i pečat američkih vlasti, na kojem piše: “Provjereno na bojištu”.

U pismu, muškarac zahvaljuje ženi na poslasticama koje mu je poslala, a opisuju se i građevinski radovi, objavljuje Mainichi Daily News.

Sudeći po Sasamotu, njegova baka je veoma rano izgubila muža. Bila je vlasnica granapa u centralnom dijelu otoka. Otok je napustila prije nego što su se borbe intenzivirale i preselila se u Tokijo, gdje je i umrla od cerebralnog krvarenja 1950. godine.

“Iako je pošiljalac pisma nepoznat, siguran sam da bi je pismo obradovalo”, izjavio je Sasamoto.