Glumica uvrijedila papu
0

Italijanka rekla da će Benedikt XVI u pakao

Sarajevo-x.com
Sabina Guzzanti, popularna italijanska glumica i komičarka, nedavno se našalila na račun pape Benedikta XVI, poznatog po čvrstim načelima protiv homoseksualaca, i rekla da će "papa završiti u paklu, a tamo će ga spremno dočekati dva velika gay vraga".

Rimski tužilac Giovanni Ferrara rekao je da će, po članu 313. krivičnog prava, započeti proces protiv glumice za javno "nanošenje zla" ličnosti Benedikta XVI.

Glumica je kasnije izjavila da je to bila šala, ali to nije spriječilo Ferraru da pokrene i istragu za kršenje 278. člana krivičnog prava po kojem je Guzzanti navodno kriva i za uvredu časti rimskog pape.

Za uvredu časti rimskog pape ili italijanskog predsjednika, u zakonu je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Luca Volonte, ugledni član italijanske Kršćanske Demokratske Unije pozdravio je ovu odluku javnog tužioca.

"Ove strašne uvrede moraju biti kažnjene."

Sabina Guzzanti i prije je bila na udaru javnosti kad je isto u šali rekla da ministrica Mara Carfagna, prijašnja zabavljačica i topless model, do posla došla tako što je prvo predsjedniku Berlusconiju pružila oralni seks.

Glumičin otac Paolo Guzzanti, inače član desno orijentirane političke stranke PDL, italijanskim medijima je izjavio samo da je "Benedikt XVI dovoljno inteligentan da shvati da se zbog ovoga ne treba povlačiti po sudu".