Zanimljivosti
0

Italija: Neobične kampanje za predstojeće izbore

FENA
Talijanski glasači ne mogu se požaliti na nedostatak raznovrsnosti i maštovitosti u kampanjama za predstojeće opće izbore u travnju. Od stranke "Ne smeću", preko stranke "Nemoj veslati uzvodno", do "Impotentnih egzistencijalista Dr. Cirilla", izbor je zaista širok i za svakog se nudi ponešto.

Skoro 180 političkih stranaka, pokreta, izbornih lista i podlista registrirano je u ministarstvu unutarnjih poslova, prenosi Reuters.

Izborna lista "No monnezza", što u Napulju znači "Ne smeću", zapravo je podlista stranke za zaštitu prava životinja južne talijanske pokrajine Campanije.

Talijani mogu glasati i za listu "Sveto Rimsko Carstvo", grupu "liberalnih katolika", koji za simbol koriste lik svoje osnivačice Mirelle Cece.

Stranka "Impotentnih egzistencijalista Dr. Cirilla", čiji se naziv koristi ujedno i kao slogan, ne otkriva odnosi li se na političku ili seksualnu impotenciju.

Dr. Cirillo je i ranije sudjelovao na izborima kao nositelj liste "Stranke lijepih manira" i "Stranke besplatnih kondoma".

Čak osam talijanskih stranaka uzelo je za simbol srp i čekić, od kojih najduže ime nosi "Talijanska komunistička markističko-lenjinistička partija". Tri stranke koje su nastale iz bivše Demokršćanske stranke ističu kao simbol križ i štit, dok je pet stranaka ekstremne desnice za simbol izabralo trobojni plamen koji je nekada bio simbol neofašista. Među simbolima ima i cvijeća, ponajviše ruža i karanfila.

Oni koji smatraju da Italija prolazi kroz ekonomske teškoće i društvenu stagnaciju možda će glasati za stranku "S.O.S. Italia", koja se svrstala uz blok desnog centra, na čelu s bivšim talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem.

Ime italijanskog komičara Beppea Grilla, koji je prošle godine pozivao Talijane da psuju tradicionalne političare, postao je zaštitni simbol čak šest stranaka. U mnoštvu velikih i malih, lijevih i desnih stranaka, separatističkih pokreta sa Sicilije i Sardinije, mnogima bi se najprivlačnijom mogla učiniti stranka čiji slogan glasi - Ne glasam.