Prepoznaju glas
742

Istraživanje pokazalo da psi mogu razumjeti ono što im govorite

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novo istraživanje pokazalo je da pseći mozak reaguje na govor slično kao ljudski, da psi razumiju određena značenja kad im se neko obraća i da prepoznaju intonaciju govora, piše New York Times.

Naučnici su u Mađarskoj obučavali 13 pasa da se popnu i uđu u stroj za magnetnu rezonancu (MRI) i sjede mirno dok im se obraćaju. Koristili su, prilikom obraćanja, različite intonacije, smislene riječi s pozitivnom intonacijom kao i besmislene riječi s pozitivnom intonacijom. Čak su pokušavali i mijenjati ton.

Otkrili su da psi reaguju na značenje riječi bez obzira na intonaciju, povezujući ih s pozitivnim ili negativnim iskustvima. To je u osnovi isti način na koji ljudi reaguju na govor.

Vođa istraživačkog tima Attila Adics je kazao da to pokazuje da pohvala psima može djelovati kao nagrada, ali da najbolje funkcionira kada su značenje riječi i intonacija usklađeni.

"Dakle, psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo, već mogu kombinirati i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te riječi doista značile", kazao je on.

Novo istraživanje pokazalo je da možda vaš pas nije samo krzneni talac koji vas potajno mrzi, već je samo ljut jer je čuo da govorite kako ćete ga odvesti veterinaru.

psi