Zanimljivosti
0

Istraživači pronašli džinovsku kornjaču u Vijetnamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Biolozi su identifikovali džinovsku kornjaču mekog oklopa od kulturnog značaja u sjevernom Vijetnamu za koju se vjeruje da je iščezla u divljini, saopćili su istraživači u četvrtak.

Nakon tri godine traganja, Azijski fond eksperata za kornjače fotografirao je i identifikovao kornjaču (Rafetus swinhoei), jedini poznati živući primjerak te vrste, na jezeru zapadno od vijetnamske prijestonice Hanoja, javio je Reuters.

Metropaeks zoološki vrt iz Clevelanda u Sjedinjenim Državama, koji je sponzorirao potragu, objavio je otkriće u saopćenju za javnost.

"Ovo je nevjerovatno važno otkriće jer je Swinhoe kornjača jedna od najugroženijih vrsta kornjača na svijetu", navodi Doug Hendrie, koordinator Azijskog programa kornjača američkog zoološkog vrta, u izjavi za javniost.

"Ova vrsta ima legendarni status u vijetnamskom narodu, tako da je ovo možda prilika da se legenda nastavi", navodi on u izjavi.

Istraživač Tim McCormack iz Metroparks zoološkog vrta u Clevelandu odbio je pružiti ime jezera ili dati druge detalje o lokaciji kornjače iz straha da će biti ulovljena i prodana kao raritet.

Zoološki vrt je saopćio da su samo još tri primjerka te kornjače poznata naučnicima, dva u zoološkim vrtovima u Kini i jedan na jezeru Hoan Kiem (Jezero vraćenog mača) u centru Hanoja.

Kornjača može težiti do 136 kg, dugačka je do 0.9144 metara i može živjeti duže od 100 godina.

Istražitelji, međutim, tvrde da su one praktično iščezle zbog lovaca koji ih ubijaju radi hrane, manjka staništa za mriještenje i zagađenja. Azijska mreža za zaštitu kornjača tvrdi da se i s do 15 miliona kornjača trguje u Aziji, od kojih većina završi u Kini.

Reptil u hanojskom jezeru zauzima posebno mjesto u vijetnamskom folkloru a vjeruje se da bi njegovo pojavljivanje moglo predstavljati uvod u izuzetna dešavanja.

Legenda priča kako je car iz 15. stoljeća Le Loi koristio magični, božanski mač, da protjera osvajače iz kineske dinastije Ming.

Džinovska kornjača je izronila dok je Le Loi vozio čamac i poručila mu da vrati mač Kralju zmajeva. On je isukao mač iz korica u zabo ga u usta kornjače koja je nestala pod vodom.

Otada je jezero, ranije poznato pod nazivom Ho Luc Tguy ili Jezero zelene vode, postalo poznato kao Jezero vraćenog mača.

Prije više od sedam godina, vijetnamski zoolog Ha Dinh Duc imenovao je reptila, za koga se procjenjuje da je težak oko 200 kg, kao Rafetus Leloi, u čast cara.