Zanimljivosti
0

Istina o Schillerovim posmrtnim ostacima putem DNK analize

Sarajevo-x.com
Antropolozi su ekshumirali posmrtne ostatke porodice njemačkog dramskog pisca i pjesnika, Friedricha Schillera kako bi pravilno identificirali lobanju i kako bi stoosamdesetogodišnju raspravu priveli kraju.

“Ostaci tijela su u dosta očuvanom stanju što se tiče DNK analize”, izjavio je Egon Moehler, glasnogovornik njemačkog grada Stuttgarta, u kojem su iskopani posmrtni ostaci troje rođaka, umrlih u 19. stoljeću.

Kako bi prikupili uzorke DNK, gradske vlasti su odlučile da se otvori grobnica dramatičarevog najstarijeg sina, Carla, zatim piščevog unuka, Friedricha kao i supruge unuka.

Rezultati testova bi trebali pokazati koja od dvije lobanje pripada Shilleru, jednom od najvećih njemačkih književnika.

Misterija u vezi sa lobanjama je otpočela 1826. godine, 21 godinu nakon što je Shiller umro u Weimaru, kada je gradonačelnik odabrao jednu od 23 lobanje, nađene u masovnoj grobnici u kojoj je pjesnikovo tijelo bilo ukopano. Mnoge važne ličnosti su u to vrijeme bile sahranjivane u masovne grobnice.

Gradonačelnik je identificirao najveću lobanju kao Shillerovu. Ona je potom prenesena u kuću slavnog njemačkog pisca Goethea, koji je napisao pjesmu o tome, ako je suditi po riječima njemačkog naučnika Albrechta Schoenea, objavljuje Reuters.

Druga lobanja je 1911. godine izdvojena iz masovne grobnice i istraživači su krenuli od pretpostavke da je ona, ustvari, Shillerova lobanja. Potom je uslijedila dugogodišnja rasprava akademika, historičara, antropologa i drugih stručnjaka o identitetu lobanje.

Antropolozi iz Berlina i iz Freiburga su inicirali projekat prošle godine kako bi uporedili uzorke DNK dviju lobanja i ustanovili istinu.