Zanimljivosti
1

Ispovijest žene koja je probavala hranu za Hitlera

Klix.ba
Margot Woelk je kao 20-godišnjakinja regrutovana kako bi probavala hranu za Adolfa Hitlera. Nacistički vođa bio je vegetarijanac i jako se plašio trovanja te je regrutovao čitav tim ljudi koji su probavali hranu prije njega.

Hitler je bio toliko paranoičan da će ga Britanci pokušati otrovati da je unajmio 15 djevojaka koje su probavale jela prije nego bi on počeo jesti, priča Woelk.

Iako je radila za Hitlera u njegovom berlinskom bunkeru "Vučja jazbina", Woelk ga nikada nije srela uživo. "Srela sam samo njegovu njemačku ovčarku Blondie i SS stražare koji su voljeli pričati sa ženama", prisjeća se Woelk.

Hitler je najviše volio šparoge i babure uz rižu ili pastu. Ipak, uz sav strah od mogućeg trovanja, djevojke koje su probavale hranu nisu nikada mogle uživati u njoj. Svakoga dana su se bojale da će im probano jelo biti i posljednje.

Woelk je najvjerovatnije jedina od djevojaka koje su probavale hranu da je preživjela do današnjeg dana. Danas 95-godišnjakinja, Woelk se, po savjetu prijatelja iz SS-a, 1944. godine sakrila. Kasnije je saznala da su Rusi pobili preostalih 14 djevojaka.

Nakon Hitlerove smrti i njenog povratka u Berlin, život joj nije postao lakši. "Rusi su me odveli u stan jednog ljekara i silovali 14 dana. Nakon toga više nisam mogla imati djecu. Sve su uništili", kaže Woelk.

Woelk i danas živi u berlinskom stanu u kojem je i rođena 1917. godine. Odlučila je da sa svojom pričom izađe u javnost kako bi "pročistila sjećanja".