Zanimljivosti
0

Iranka diskvalifikovana na izborima jer je "isuviše lijepa"

Klix.ba
Nina Siahkali Moradi
Nina Siahkali Moradi
Nina Siahkali Moradi, Iranka koja je pobijedila na izborima za Gradsko vijeće u gradu Qazvinu, diskvalifikovana je pod izgovorom da je "isuviše lijepa" za službu.

Moradi, 27-godišnja studentica arhitekture, osvojila je 10 hiljada glasova na izborima u junu, što je dovelo na 14. mjesto među 163 kandidata i osiguralo joj mjesto u Gradskom vijeću.

Uprkos tome, izborna komisija je diskvalifikovala jer se "ne pridržava islamskih kodeksa".

"Ne želimo model sa modne piste u vijeću", rekao je jedan od viših zvaničnika iz Qazvina.

"Sudeći prema izvještajima, razlog njene diskvalifikacije je naveden kao 'nepridržavanje islamskih propisa'. Saopćeno je i da su njeni izborni plakati osnova diskvalifikacije", napisala je Međunarodna kampanja za ljudska prava u Iranu na svojoj Facebook stranici.

Izborni plakati prikazuju Moradi sa hidžabom i ne vidi joj se nijedna vlas kose. Ipak, za vjerske grupe u Qazvinu, ovi plakati su suviše.

Koalicija vjerskih grupa je, u pismu guverneru, Moradine plakate osudila kao "vulgarne i antireligijske".

"Njeni glasovi su poništeni zbog diskvalifikacije. Rekli smo joj razlog zašto je diskvalifikovana", rekao je Seyed Reza Hossaini, qazvinski predstavnik u iranskom parlamentu.

Moradi tvrdi da nije bila svjesna odluke i da je 10 hiljada ljudi glasalo za nju te da bi, na osnovu toga, trebala biti prvi alternativni član Gradskog vijeća.