Zanimljivosti
0

Iran zabranio upotrebu riječi "vino" i imena određenih stranih predsjednika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U cilju ograničavanja "zapadnog kulturnog juriša" u Iranu, Ministarstvo kulture i islamske upute donijelo je odluku o zabrani upotrebe određenih riječi i pojmova. Tako je zabranjeno koristiti riječi "vino", imena određenih stranih predsjednika, kao i životinjskih vrsta koje ne žive na tlu Irana.

Mohammad Selgi, šef za izdavanje knjiga pri Ministarstvu kulture izjavio je da je osoblje u izdavačkom sektoru prije objavljivanja i puštanja u slobodnu prodaju knjiga, moralo pročitati svaku knjigu od korice do korice, kako bi bili sigurni da knjige nije potrebno dodatno uređivati, u skladu s promovisanjem principa islamske revolucije.

Sve to je poduzeto kako bi se kontrolisala zapadna kulturna cenzura. Tako je na osnovu novih ograničenih propisa u Iranu zabranjeno koristiti riječi "vino", zatim imena nekih stranih predsjednika te životinjskih vrsta koje ne žive na području Irana.

Selgi je u izjavi za BBC kazao kako će čak i knjige koje su objavljene prije nekoliko godina ponovo biti preispitane da slučajno ne bi došlo do narušavanja zakona.

Ipak, Ali Jannati iz Ministarstva kulture i islamske upute je istakao da društvo mora biti otvoreno za ljude koji imaju drugačije mišljenje, te naglasio da je u Iranu u protekloj godini objavljeno više od 8.000 novih knjiga.