Zanimljivosti
0

Iran: Ili se ženite ili otkaz

FENA
Jedna velika iranska državna kompanija dala je svojim zaposlenicima koji nisu u braku rok do septembra da se vjenčaju ili će ostati bez posla, piše u utorak lokalna štampa.

"Jedna firma na jugu zemlje zatražila je od zaposlenika koji su još uvijek samci da što prije osnuju porodicu", piše konzervativni list Kaidan ne navodeći naziv kompanije.

Ovu vijest prenio je i reformistički list Etemad koji tvrdi da je riječ o iranskome petrohemijskom gigantu u Perzijskom zalivu.

"Nažalost, neke naše kolege nisu ispunile svoje obaveze i još uvijek su samci", ističe se u poruci zaposlenicima koju prenosi Etemad.

"Budući da je biti u braku jedan od kriterija za zapošljavanje, posljednji put upozoravamo sve naše ženske i muške kolege da imaju rok do 21. septembra da ispune ovu značajnu i moralnu vjersku obavezu", stoji također u saopćenju kompanije.

Vanbračni seksulani odnosi su strogo zabranjeni u Iranu gdje je tradicija veoma jaka i gdje se mladi ljudi potiču da što prije stupe u brak i imaju djecu.

Direktiva kompanije, u kojoj su korišćene i neke od propovijedi poslanika Muhameda, upozorava zaposlene da će njihovi ugovori o radu biti poništeni najkasnije do 22. oktobra ako njihov bračni status ne bude adekvatno reguliran, prenijele su agencije.

Kompanija u čijem sastavu je ogroman petrohemijski kompleks nalazi se u industrijskoj zoni Asaluje, na jugu Irana, gdje ljeti temperature dostižu i do 50 stepeni Celzijusa, što svakako nije idealno mjesto za porodicu.

Radnici su uglavnom mladi muškarci koji žele dobro zaraditi. Ultimatum kompanije očigledno ima za cilj da ih ženidbom spriječi od upadnu u razna seksualna iskušenja dok su daleko od kuće.